Vijfde lustrum: een feest vol hoogtepunten

Golfclub zamelt € 5000 in voor goede doel

DOOR HANS DE JONGH

Het was bijna een mirakel. Een zeven dagen durend golffeest om het lustrum te vieren zonder ook maar één spat regen. Vergeet gemakshalve die paar druppels die op de laatste dag tijdens de cross country de uitzondering op de regel vormden. Prachtige zonovergoten dagen en toptemperaturen. Pas toen de laatste tonen van The Two Man’s Band op het terras van De Vier Seizoenen wegstierven en iedereen tevreden terugblikte op de voorbije week, begon het echt te regenen. Het feest zat erop. Een lange rij hoogtepunten tijdens het zeven dagen durende feestje reeg zich aaneen. De nachtwedstrijd, de meisjes tegen de jongens, de inloopwedstrijden, de tweestokkenwedstrijd, de 25-holes, de Vriendenmix, de Mixed special met Beat the pro, die dolle

afsluitende cross country, het waren allemaal evenementen die de viering van het 25-jarig bestaan van de golfclub tekenden. Het feest zat erop. Een lange rij hoogtepunten tijdens het zeven dagen durende feestje reeg zich aaneen.

En dan Koen Buijsse! Voor hem kon drie dagen na de start het lustrum al niet meer stuk. Met zijn 28 Stablefordpunten voor 9 holes leverde Koen een ongeëvenaarde prestatie. Hij straalde van oor tot oor toen hij ’s avonds in het beginnend schemerdonker op de langste dag van het jaar op een nog warm terras zijn prijs in ontvangst nam. Enkele dagen later kreeg Koen een nieuwe kans om te winnen als de tweede eclectic van de lustruminloop wordt gespeeld. En hoewel hij dit keer ‘slechts’ 18 punten scoorde, bleek dat genoeg om te winnen. Op twee holes verbeterde hij zichzelf waardoor zijn eindstand op 30 punten komt. Genoeg om Iris Bakker-Wierda voor te blijven maar ook voldoende om voor goud te gaan.

Memorabel

De lustrumviering begon met de aparte Midzomernacht- wedstrijd op zondag 19 juni om 00.05 uur op de tee van hole 1. Een memorabel moment als daar een kleine dertig mannen en vrouwen in het holst van de nacht, voordat ze aan deze bijzondere wedstrijd beginnen, een ogenblik van hoorbare stilte in acht nemen om het overlijden van voormalig voorzitter en boegbeeld van de club Cees de Bruin te gedenken.

Maar ook de wedstrijd zelf heeft iets onvergetelijks: met breakligts en led-balletjes banen de spelers zich een weg over de donkere holes om anderhalf uur later op het terras van De Vier Seizoenen nog even gezellig na te praten. Vuurkorven en achtergrondmuziek verhogen de stemming voor vooral de diehards onder hen. Zij mogen om 11.00 uur zondagmorgen starten voor de volgende klus: die tweestokkenwedstrijd.

De van energie bruisende lustrumcommissie, om de woorden van haar voorzitter gemakshalve maar even te gebruiken, is intussen volop bezig met het klaarzetten van de rekwisieten voor het officiële begin van het feest. Jan de Vries prijst zich gelukkig met de 80-jarige ervaring in zijn commissie van Arthur Vos, met de kritische bik van Marijke Prins, met de journalistieke ervaring van Hans de Jongh, met de speelse creativiteit van Chris van den Brand en de projectmatige aanpak van Vincent Uhlenbeck.

Waar de voorzitter van de lustrumcommissie terugkijkt op wat de afgelopen 25 jaar betekend hebben voor de vereniging is het Jan Haasnoot als voorzitter van de golfclub die een blik in de toekomst werpt. “We staan op een driesprong”, houdt hij zijn gehoor voor. “Willen we nog meer leden, wat willen we met het Woldhek-terrein en hoe moeten we verder met het clubhuis?”.

Namens de Vereniging van Eigenaren komt secretaris Heidi van Spijker haar gelukwensen en een cadeau in de vorm van een zitbankje aanbieden. Tenslotte laat Barend-Jan Kroese als voorzitter van het stichtingsbestuur van het Ontmoetingspark Buiten weten hoe blij hij is met de keuze van de golfclub om het voormalige dierenparkje in het dorp als het goede doel te adopteren.

Voor de 25-holeswedstrijd waar Rob van Dijk zo’n fraaie lustrum-eagle sloeg op hole 4 had de organiserende lustrumcommissie op meer deelnemers gerekend. Het weer was fantastisch en ook andere omstandigheden werden als positief gekwalificeerd. Voor Rob van Dijk was deze non-qualifyingwedstrijd de opmaat naar zijn promotie tot single-handicapper. Bij de volgende wedstrijd, die wel qualifying was, was het raak. Uiteindelijk wint Rob zelfs de overall prijs en wordt hij de winnaar van het lustrum.

De architecten

Voor het zover is passeren nog enkele bijzondere wedstrijden de revue. Alle egards gaan intussen naar Marijke Prins en Arthur Vos. Zij zijn immers de architecten van de lustrumwedstrijden. De meisjes tegen de jongens wedstrijd die op de damesdinsdag werd gespeeld trok niet alleen een bijna maximale belangstelling, maar tevens werd besloten de traditionele Vriendinnendag om te bouwen naar deze meer aansprekende formule.

Ook de inloopwedstrijden van Mariska en Paul van der Hulst die gewoonlijk op woensdagavond worden gespeeld profiteren van de belangstelling voor het lustrum. Er wordt dit keer een eclectic van twee wedstrijden gespeeld, op dinsdag en donderdag. Voor de dinsdagse editie melden zich 47 deelnemers en voor de tweede 39. De afloop is bekend: Koen Buijsse verzekert zich van de beste score, gevolgd door Iris Bakker-Wierda.

Vertederend zijn de beelden die de website bereiken van de activiteiten die Chris van den Brand organiseert voor de jongere jeugd. Twee-en-twintig van die kleine rakkers zetten de boel rond het clubhuis op stelten als allerhande golfgerelateerde spelletjes worden gespeeld en een watergevecht met waterpistolen en waterballonnen voor een climax zorgen. De kids, is de hoop, hebben op een onvergetelijke manier kennis gemaakt met golf.

Zinderende hitte

Het mooie weer houdt aan. Al vijf dagen achtereen schijnt de zon als de senioren in een zinderende hitte hun Vriendenmix spelen en Marijke Prins – gepokt en gemazeld door de warmte in de baan – de holes op rijdt en de deelnemers van een verfrissend ijsje en een verkoelend glas koud water voorzien. Het Fourball Betterball zet menig speler nog op een verkeerd been, maar uiteindelijk komt een groot aantal met mooie scores binnen en excelleren Ching Man en Karel Theunissen door met 50 Stablefordpunten te winnen. De Mixed Friday Special zal in het geheugen van veel deelnemers blijven hangen vanwege het spontane initiatief van voorzitter en winnaar Jan Haasnoot om als een succesvol veilingmeester op te treden en zijn prijs onder de hamer te brengen. Op deze manier verpatsen veel winnaars hun prijs en wordt de kas van het goede doel onvoorzien met maar liefst met € 325 gespekt.

De weergoden breken voor de laatste speeldag van de lustrumweek met hun goede voornemens en voorspellen een grijze dag met regen- en onweersbuien. Als John Burgmeijer zich als ongewapend sheriff aan de wedstrijdtafel voor de altijd spannende cross country meldt, wisselt hij de lange broek alsnog voor een korte en lopen de temperaturen toch weer snel op. Ook anderen die de verkleedkleren uit de oude doos hebben gehaald kiezen er tijdens de wedstrijd voor om vooral niet teveel laagjes om het lijf te hebben. De dreigende wolken die zich in de loop van de middag boven de baan samentrekken, houden zich gedeisd. Het enkele buitje kan de pret van de tien al gespeelde wedstrijden niet meer drukken. De regen komt pas later als aan het eind van de dag de laatste loten voor het goede doel zijn verkocht, veilingmeester Peter Bentum nog één keer een slinger aan het Rad van Fortuin geeft en de laatste tonen van The Two Men’s Band wegsterven in het duister van de nacht.

Voorzitter Jan Haasnoot heeft dan al laten weten dat hij vindt dat het lustrumfeest in alle opzichten is geslaagd. Hij mag de twee bestuursleden van het Ontmoetingspark Buiten, Barend-Jan Kroese en Aart Lijs, een waardecheque van maar liefst vijfduizend euro overhandigen, een bedrag waar hij, maar ook de ontvangende partij, geweldig trots op is. “Dit hadden we echt niet verwacht”, klinkt het uit de mond van een dankbare Barend-Jan. Ook de lustrumcommissieleden gingen niet met lege handen naar huis. Zij ontvingen van het bestuur ieder twee mooie flessen wijn. “Het is geweldig wat jullie hebben gedaan”, waardeert de voorzitter terwijl een hossende menigte onder aanvoering van een immer energieke uitbaatster van De Vier Seizoenen een eind maakt aan een feest dat op dat moment exact een volle week heeft geduurd

Meer foto’s zien? Kijk op de volgende pagina!