Texels lam met een lichtgekoelde spätburgunder

Mitra pakt uit met overall prijs voor Maandbeker

TEKST HANS DE JONGH | FOTO’S LINDA PETIET De winnaars van de Mitra Maandbeker competitie 2021 werden lang in spanning gehouden maar op zaterdag 14 mei was het eindelijk zover. Sponsor Christian Voogt van dranken- en wijnhandel Mitra Dronten begeleidde hen hoogstpersoonlijk naar de hoofdprijs: de unieke duinbaan van de Texelse golfclub waar in het verleden menig Drontense competitiespeler z’n clubs adresseerde en gedenkwaardige punten scoorde.

Christian Voogt (midden) op de baan van de Texelse met van links naar rechts Ed Visch, Gerard Bosman, Ria van Miltenburg en Mark Visch.

De uitdagende links course op dit drukst bezochte vakantie eiland van de Wadden zou dit zeer zonnige weekend het domein worden van de overall winnaars van de Mitra Maandbekercompetitie. Temidden van een prachtig uitgestrekt duingebied met het puntige helmgras, verrassende waterpartijen, grote greens en uitdagende hindernissen gingen zij in een ontspannen sfeer op deze bijna authentiek Engelse/Schotse baan een balletje slaan. Eerst even terug naar zondag 3 oktober. Dan loopt de Maandbeker 2021 op z’n eind. De spanning in de meerrondecompetitie is om te snijden. Bij de bruto resultaten gaat het gevecht om de hoofdprijs tussen Marcel Vonk en Mark Visch. De twee geven elkaar geen strobreed toe en beslechten de strijd in een oorverdovende stilte op de green van hole 18. Eén slag maakt het verschil en Mark trekt hier aan het langste eind. Hij speelt de baan in 80 slagen bruto waar Marcel een kostbare slag extra nodig heeft. Bij de netto wedstrijd was de druk duidelijk minder groot maar niet minder fascinerend. Ook al vanwege het bar slechte weer blijft er van spelplezier niet veel over. Ria van Miltenburg en Arnoud Fontein zijn hier de hoofdrolspelers en houden het hoofd koel maar het verschil van veertien slagen dat Ria in haar voordeel had opgebouwd is nauwelijks nog te overbruggen. Dus staat zij triomfantelijk op het erepodium om uit handen van Christian Voogt de schitterende hoofdprijs in ontvangst te nemen.

foto rechts: Ria van Miltenburg

Het weekeindje Texel in een toch al met veel zon gezegende meimaand zou zoveel anders worden dan de kilte van oktober in Dronten. Zelfs de anders altijd aanwezige wind op deze in de kop van het eiland gesitueerde baan met zijn kenmerkende ruige karakter maakt dit weekeinde pas op de plaats. Ria zou haar verblijf daar met Gerard Bosman, Mark en Ed Visch en gastheer Christian Voogt met partner dan ook ‘een feestje’ noemen. Behalve een dagje golfen, een uitgebreid ontbijt en een diner om van te watertanden is er nog een bezoek aan de Texelaar, een lokale bierbrouwerij van het familiebedrijf Diks waar niet alleen geluisterd wordt naar de uitleg over het productieproces maar ook het proeven van het bier tot een kunst wordt verheven. Het verblijf in hotel De Lindeboom, waar gastvrijheid een lange traditie kent en waar een authentieke sfeer wordt gecombineerd met moderne faciliteiten, vervolmaakte het plezierige verblijf op Texelse bodem.

foto links: Mark Visch

Als voorgerecht kan in De Lindeboom worden gekozen uit aspergesoep of de op Texel alom bekende vissoep. Als hoofdgerecht was er naar keuze – hoe kon het anders – Texels lam of de Zarzuela visschotel, twee specialiteiten van het huis waar bezoekers voor van heinde en ver naar het eiland komen. De voorgerechten werden begeleid door een heerlijke rosé uit de Languedoc met frisse, fruitige tonen in de neus en licht mineralig op de tong. Bij het hoofdgerecht werd een lichtgekoelde spätburgunder geserveerd en dat bleek ook volgens Christian een verrassend mooie combinatie met het Texelse lamsvlees te zijn. De sponsor heeft begin dit jaar laten weten dat de winnaars van de zes meerrondewedstrijden van de Maandbekercompetitie van 2022 ook weer op zo’n prijs mogen rekenen. Voor Ria van Miltenburg is dat niet tegen dovemansoren gezegd. Zij kaapte tijdens de eerste Maandbeker van dit jaar als eerste al gelijk de titel Golfster van de Maand voor de neus van menig andere kandidaat weg. Nu nog wachten op de overige vijf wedstrijden. Op 23 oktober weten we wie er in 2023 in Den Helder de boot naar Texel nemen. Of wellicht een andere bestemming krijgt aangeboden.

Een beeld van de prijsuitreiking aan het eind van de Mitra Maandbekercompetitie vorig jaar.