Pijnvrij golfen

Schouderpijn

DOOR HANS DRIESMAN

De schouder is een complex gewricht. De schouder moet tegelijk zeer beweeglijk maar ook sterk en stabiel zijn. We belasten onze schouders voortdurend. Actief, bij heffen, rekken en sporten zoals golf. Maar ook passief worden de schouders voortdurend belast zoals bij computeren, autorijden maar ook bij liggen in bed.

Het is niet verwonderlijk dat per jaar ongeveer 31% van de bevolking schouderklachten ervaart. Dit percentage komt overeen met het aantal patiënten dat zich meldt in onze praktijken binnen de gemeente Dronten. Wij zijn ons gaan specialiseren in schouderklachten en werken daarvoor nauw samen met de orthopeden in onze regio.

Een veel gehoorde diagnose is de slijmbeursontsteking. Maar wat is dat nou precies?

Slijmbeursontsteking (Bursitis)

Het latijn voor slijmbeurs is ‘bursa’. Een ‘itis’ betekent ontsteking. Dus bursitis betekent slijmbeursontsteking. De slijmbeurzen zijn een soort met vocht gevulde stootkussentjes en komen in ons hele lichaam voor. Ze bevinden zich rond gewrichten waar veel beweging plaats vindt of waar de huid of spieren over uitstekende botpunten moeten glijden. In de schouder is de slijmbeurs onder meer tussen de kop van de bovenarm en het schouderdak te vinden. Oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken waardoor een bursa kan gaan ontsteken. Omdat een bursa meestal een goede doorbloeding kent, is sprake van een duidelijk aanwezige ontstekingsfase. Wij onderscheiden drie manieren om een bursitis te krijgen.

Overbelasting

Langdurig of overmatig bovenhandse werkzaamheden veroorzaken veel wrijving over de bursa. Er is vrijwel altijd sprake van een combinatie tussen een peesletsel en een bursitis. Mensen die normaal gesproken weinig lichamelijk actief zijn, zijn eerder vatbaar voor deze klachten tijdens een periode van toenemende belasting. Bijvoorbeeld na tuinieren of het weer ongetraind opstarten van golfen.

Een ongeval

Een directe val op de schouder of het hard in de grond slaan waardoor de bursa geïrriteerd raakt.

Andere oorzaken

Soms liggen er onderliggende processen ten grondslag aan de ontsteking. Bijvoorbeeld een bacteriële infectie of auto-immuunprocessen zoals bij reumatische aandoeningen.

Klachten en verschijnselen

Een bursitis komt vaak voor in combinatie met een letsel van de pezen. Een bursitis kenmerkt zich door warmte, soms zwelling maar vooral heel veel pijn in de schouder/bovenarm. Het heffen van de arm is meestal onmogelijk. Maar ook in rust is de schouder pijnlijk en is de slaap meestal verstoord. Dit verhaal is meestal voldoende voor de huisarts om de diagnose slijmbeursontsteking te stellen. In onze praktijk kunnen we de echo gebruiken om de ontstoken slijmbeurs zichtbaar te maken.

Beloop en behandeling

Een ontsteking van de bursa kan acuut ontstaan of een langdurig insluipend karakter hebben. Meestal verdwijnt de ontsteking binnen 3 tot 8 weken zonder dat er een therapie aan te pas komt. Tegen de pijn worden er meestal ontstekingsremmers zoals ‘Diclofenac’ voorgeschreven. In sommige gevallen zal er voor gekozen worden om een ontstekingsremmende injectie toe te dienen.

Alleen als de pijn het toelaat kan er gestart worden met rustige slinger- en zwaaioefeningen. Zwaar belasten moet echter worden vermeden. Fysiotherapie kan helpen het genezingsproces te begeleiden en informatie te verstrekken over de oorzaak en deze proberen te voorkomen voor de toekomst.

Hans Driesman is fysio- & manueeltherapeut en golffysiotherapeut en als zodanig verbonden aan Centrum Fysiotherapie Dronten. Mocht u persoonlijke vragen voor hem hebben dan helpt hij u graag. Zijn telefoonnummer is: 0321-313473 www.fysiotherapiedronten.nl info@fysiotherapiedronten.nl