Dirk’s Hartige Oliebollen


Bereidingswijze

  • Snij de hamblokjes, zoete paprika’s en uien zeer fijn en doe deze in een aparte kom.
  • Meng het lauwwarm water en het bier in een ruime beslagkom. Doe de gist en het zout erbij en roer deze goed door.
  • Voeg, beetje bij beetje, de bloem erbij en mix met een mixer (of garde) tot een glad beslag.
  • Klop het ei voor en voeg deze samen toe, aan het beslag, met de paprikapoeder, chilivlokken, knoflookpoeder en oregano.
  • Meng als laatste de hamblokjes, zoete paprika’s, uien en geraspte kaas door het beslag.
  • Dek de kom met een vochtige theedoek af en laat deze 1 uur rijzen op een warme plek. Als het beslag 2 keer zo hoog gerezen is, dan kunnen we gaan bakken.
  • Zet de frituurpan met zonnebloemolie op 180 graden.
  • Doop de ijsschep een klein beetje in de frituurpan en schep daarna een bolletje beslag. Knijp deze rustig van de ijsschep in de frituur.
  • Doe er niet meer dan 4 tegelijk, anders gaan ze aan elkaar plakken.
  • Frituur de bollen 6-8 minuten (ongeveer 4 minuten per kant) tot ze mooie goudbruin zijn en laat ze dan uitlekken op een keukenpapiertje. Als alle oliebollen klaar zijn, deze opdienen op een leuke schaal en extra bestrooien met wat gedroogde oregano. Als extra tip. Hou je een beetje van meer pittig, dan kan je ook een schaaltje met zoete chilisaus voor de dip ernaast zetten. Ik wens jullie heel veel plezier met dit recept.

Eet smakelijk! & Fijne Feestdagen!

Wat heb je nodig?

Ingrediënten +/- 25stuks

  • 1 flesje donker bier (Kasteel Bier)
  • 500 gram bloem
  • 1 zakje gedroogd gist
  • 1 ei
  • 250 ml lauwwarm water
  • 10 gr. zout
  • 2 tl paprikapoeder
  • 2 tl chilivlokken
  • 2 tl oregano
  • 2 tl knoflookpoeder
  • 120 gr. geraspte pittige oude kaas
  • 120 gr. hamblokjes
  • 2 zoete paprika’s
  • 2 uien
  • 2 liter zonnebloemolie
  • Extra: theedoek, ijsschep, keukenpapier

Serveren

De feestdagen naderen en de oliebollen tijd komt er weer aan. In plaats van traditionele oliebollen met krenten, rozijnen en appel, verras jezelf, en je visite, eens met een hartige oliebol. Heerlijk bij de borrel of als tussendoortje. Ik wens jullie allemaal hele fijne ‘culinaire’ feestdagen en een gezond 2022. Voor meer heerlijke recepten ga naar www.dirksculinairewereld.com