Pijnvrij golfen

Bewegen in coronatijd

DOOR HANS DRIESMAN Exact een jaar geleden schreef ik over de invloed van corona op ons leven. Ook toen hadden we geen invloed op het virus en de maatregelen die getroffen werden. Mijn stelling was dat het versterken van je immuunsysteem zou kunnen bijdrage in het voorkomen dat je ziek wordt en sneller herstelt als je ziek bent. Gezond en gevarieerd eten, goed slapen en vooral veel bewegen waren de adviezen. Ondanks de vaccinaties bevinden we ons weer in dezelfde situatie als in december 2020. Volgens velen van ons door naïviteit en nalatigheid, volgens anderen een onvermijdelijke situatie.

In opdracht van het ‘Kenniscentrum Sport en Beweging’ is er onderzoek gedaan naar de impact van veranderingen in sport en bewegen door het coronavirus in 2020. Daar waar voor de coronacrisis nog 46% van de bevolking aan de beweegrichtlijnen voldeed was dit in april teruggelopen naar 29%. Na een klein herstel in de zomer voldeed aan het einde van 2020 nog maar 36% van de Nederlandse bevolking aan de beweegrichtlijn. De veranderingen in ons beweeggedrag zijn te vertalen naar toekomstige gezondheidseffecten. Sport en bewegen draagt immers bij aan een langer en gezonder leven, onder meer door verminderde kansen op obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten en verschillende psychische aandoeningen.

Ook in 2021 is er een tekort aan sport en bewegen in Nederland ten opzichte van de situatie voor de coronacrisis. De scenario’s laten zien dat de maatregelen die sporten en bewegen beperken, de gezondheid van de Nederlandse bevolking raakt: elke week dat mensen minder sporten en bewegen zorgt voor een substantieel verlies in gezonde levensjaren. Wat de gevolgen voor de lange termijn zijn laat zich raden. Echter de coronacrisis kan ook een kans zijn om het belang van sport en bewegen juist te gaan herwaarderen, persoonlijk maar ook politiek. Dat laatste is relevant, want voldoende bewegen is voor veel mensen geen vanzelfsprekendheid en een hele bevolking meer in beweging krijgen is een enorme uitdaging. Voor de beweegcrisis is er immers geen vaccin.

Tips om de drempel voor bewegen zo laag mogelijk te maken · Plan jouw sport- of beweegmoment wanneer dit voor jou het makkelijkst is. Thuiswerken zorgt in veel gevallen voor flexibiliteit. Profiteer daarvan en ga een rondje hardlopen of wandelen voordat je werkdag begint, of doe juist die lunchwandeling. · Bereid je beweegmoment voor. Leg bijvoorbeeld je sportkleding de avond van tevoren alvast klaar. · Doe iets wat je leuk vindt. Niet iedereen voelt zich geroepen om bijvoorbeeld te gaan hardlopen. Probeer uit wat bij jou past, of dat nu wandelen, dansen of touwtjespringen is. Als je iets doet waar je je goed bij voelt, is de mentale drempel lager. · Deel jouw beweging op in stukken. Het voelt zwaar aan als je jezelf ineens een hoge doelstelling oplegt, zoals ‘ik ga 10 km hardlopen’ of ‘ik ga twee keer per dag wandelen’. Deel het op in kleinere beweegmomenten die realistisch en haalbaar zijn. · Vind je het fijner om samen te sporten? Spreek af om met buur of kennis. Je kan ook videobellen om samen een work-out te doen.

De beweegrichtlijn voor volwassenen is als volgt: · Minstens 2,5 uur per week matige tot intensieve inspanning leveren. Dit het liefst verspreid over meerdere dagen. Langer en vaker bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel. · Minstens 2 x per week spier- en botbelastende oefeningen en voor de ouderen voeg daar balansoefeningen aan toe. · Voorkom stilzitten! Op internet kunt u van alles vinden over spier- en botversterkende oefeningen. Zie ook onderstaande link. Mocht u advies nodig hebben raadpleeg dan een fysiotherapeut. Klik hier!

Hans Driesman is fysio- & manueeltherapeut en golffysiotherapeut en als zodanig verbonden aan Centrum Fysiotherapie Dronten. Mocht u persoonlijke vragen voor hem hebben dan helpt hij u graag. Zijn telefoonnummer is: 0321-313473 www.fysiotherapiedronten.nl info@fysiotherapiedronten.nl