Gerookte zalmtartaar
Ingredienten
- 250 gr. Gerookte zalm (Jongens van de Fant)
- 4 Witte boterhammen
- 4el Boursin
- ½ Sjalotje
- ½ Groene peper
- 2tl Dijon mosterd
- 1tl Cayenne peper
- 1el rijstazijn
- 1 Citroen
- Honing mosterd dille dressing
- Noorse zalmeitjes
- Zout & Peper
Bereidingswijze
- Doe de zalm in een kom en prak deze in gelijkmatige kleine stukjes.
- Snipper een ½ sjalotje en ½ groene peper klein en voeg deze bij de zalm.
- Doe er 2tl Dijon mosterd, 1tl Cayenne peper en 1el rijstazijn hieraan toe.
- Snij de citroen doormidden en knijp het citroensap uit over de zalm.
- Mix alles door elkaar en voeg naar smaak wat zout en peper toe. De tartaar is nu klaar.
- Neem 4 witte boterhammen en toast deze goudbruin.
- Snij een rondje uit van +/- 5 cm. (het beste werkt het met een garneringsring).
- Neem 1 eetlepel Boursin en smeer deze als een basis in op de toast daarna 2 eetlepel zalm tartaar.
- Op de tartaar voeg je nu 1 eetlepel Honing mosterd dille dressing en als finishing touch wat Noorse zalmeitjes.
Gerookte zalmtoastjes
Ingredienten
- 150 gr. Gerookte zalm (Jongens van de Fant)
- 2 Witte boterhammen
- 4 Theelepels Boursin
- ¼ Sjalotje & groene peper
- 2 Eetlepels crème fraise
- 1tl Dijon mosterd
- ½ tl Cayenne Peper
- ½ el rijstazijn
- ½ Citroen
- 1 Komkommer
- Verse bieslook
- Noorse zalmeitjes
- Zout & Peper
Bereidingswijze
- Doe de zalm in een kom en prak deze in gelijkmatige kleine stukjes.
- Snipper een ¼ sjalotje en ½ groene peper klein en voeg deze bij de zalm.
- Doe er 1tl Dijon mosterd, ½tl Cayenne peper, ½el rijstazijn en 2el crème fraise aan toe.
- Knijp sap ½ citroen uit over de zalm.
- Mix alles goed door elkaar, zodat je een mouse krijgt en voeg na smaak wat zout en peper toe. De mouse is nu klaar.
- Neem 2 witte boterhammen en toast deze goudbruin. Snij rondjes uit van +/- 2.5 cm. (het beste werkt het met een garneringsring).
- Neem 1 theelepel Boursin en smeer deze als een basis in op de toast daarna 1 eetlepel zalmmouse.
- Schil met een kaasschaaf 6 gelijk plakken, over de gehele lengte van de komkommer. Neem 2 plakken en snij dunne sliertjes voor de knoopjes.
- Plaats de volledig plakken komkommer rond de toast en knoop deze af met een dun sliertje komkommer.
- Neem een aantal Noorse zalmeitjes en bieslook voor de garnering.
Nu de feestdagen voor de deur staan wil ik het extra feestelijk maken om zowel een voorgerecht als een borrelhap te presenteren. Heerlijke gerookte zalm. Persoonlijk vind ik de gerookte zalm van Jongens van de Fant uit Urk geweldig. We maken zowel een heerlijke tartaar met honing mosterd dille dressing en een feestelijke mouse met komkommer als borrelhapje.
Fijne en vooral culinaire feestdagen.