Sukade met rozemarijn, aardappelen en haricot verts


Bereidingswijze (liefst 'n dag van te voren) 1. Pel en snipper de ui. Pel en snijd de knoflook grof. Schil en snijd de knolselderij in blokjes. Schil en snijd de wortel in blokjes. Verhit olijfolie in een brede stoofpan en bak de ui, wortel en knolselderij lichtbruin. 2. Blus de groente af met Madeira en rode wijn, breng aan de kook en laat het 10 minuten op middelhoog vuur zachtjes inkoken. 3. Voeg de kalfs- of runderfond, tijm, knoflook en laurier toe en breng aan de kook & verwarm de oven voor op 125˚C. 4. Bestrijk de sukade aan beide kanten met mosterd en masseer dit goed in. Bestrooi de sukade met zout en versgemalen peper. Druk het vlees aan beide kanten licht in de bloem. 5. Verhit de roomboter in een bakpan en bak de sukade op middelhoog vuur binnen enkele minuten goudbruin. 6. Leg het vlees in de fond, het moet minstens 1 centimeter onder staan. Breng langzaam tegen de kook aan. 7. Gaar de sukade 3,5 uur in de oven tot het gaar is (check zo nu en dan). 8. Leg de sukade op een bord en zeef de jus door een bolzeef in een schone pan. 9. Damp de jus op middelhoog vuur in tot het licht stroperig is. Voor het opdienen 10. Breng de ingekookte madeirajus aan de kook in een grote koekenpan. Leg de sukade erin en breng langzaam aan de kook zodat het vlees de jus ‘opzuigt’, keer de sukade om en om, zodoende gaat het ‘karamelliseren’. 11. Serveer de rundersukade met aardappelen met rozemarijn en knoflook uit de oven en haricot vert.

Wat heb je nodig?

Ingrediënten - Sherry Trifle

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 knolselderij
  • 1 wortel
  • 2 el olijfolie
  • 500 ml Madeira
  • 250 ml rode wijn
  • 250 ml krachtige kalfs- of runderdond
  • 3 takjes tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • 4 rundersukadelapjes à 150 gram
  • 2 el Dijon mosterd
  • 50 gr bloem
  • 75 gr roomboter
  • 2 el olijfolie

Wat de moeite waard is om te doen, is goed te doen.

Het geeft toch altijd weer voldoening dat je een recept hebt dat een blijvertje is en je zo nu en dan op tafel zet. Ook als je gasten krijgt wordt de rundersukade gewaardeerd, zeker met een heerlijke ingekookte jus van Madeira, rode wijn en kalfs-of runderfond. Mocht je jus over hebben, vries het in en je hebt de volgende keer een heerlijke jus voor bij een biefstuk of ander stuk rundvlees. Geniet!