Pijnvrij golfen
Peesblessures
DOOR HANS DRIESMAN
Peesblessures komen veel voor. Veel vaker dan spier- of slijmbeursblessures. Een pees heeft een structuur van stevig bindweefsel dat de spier verbindt met het bot. De kracht uit de spier wordt via de pees overgedragen op het bot waardoor beweging en controle van een gewricht kan plaatsvinden. Onze pezen kunnen gigantische krachten verwerken en overbrengen, maar komen ook vaak in de problemen.
1.Tendinitis De uitgang “ïtis” betekent ontsteking, Tendinitis betekent dus, peesontsteking. Door het verkeerd of overmatig belasten van de pees ontstaan er kleine beschadigingen en bouwen afvalstoffen zich op. Dit activeert ons afweersysteem om een ontstekingsreactie te creëren om daarna de boel te herstellen. In oppervlakkige pezen zoals de achillespees is dit proces ook zichtbaar door verdikking en roodheid. Voor de dieper gelegen pezen in de schouder kunnen we dit in beeld brengen op de echo. In de beginfase zal de pijn alleen gevoeld worden direct na de overbelasting en verdwijnen na rust. Bij aanhoudende overbelasting treden de klachten en bijbehorende beperkingen steeds sneller op. Uiteindelijk zullen de klachten ontstaan tijdens de belasting of zelfs al voor het belasten. Beleid Bij beginnende pijnklachten, na belasting, is het belangrijk om de pees te ontzien, en de kans te geven zich te herstellen. Initiële klachten behoeven geen medische aandacht maar verstand en rust. Koelen tegen de zwelling, eventueel een pijnstiller en natuurlijk de overbelasting stoppen. Komen de klachten ieder keer weer terug en je weet niet waarom of zit je te ver in je overbelasting dan is het verstandig om een fysiotherapeut te consulteren voor sturing en advies.
2: Tendinose In deze context betekent ‘ose’ afname in kwaliteit of degeneratie. Bij een tendinose zien we dat de pees in zijn vorm en samenstelling is veranderd. In tegenstelling tot tendinitis zijn er geen zwellingen of roodheid te zien. De pees is verdikt en kan daardoor de vrije ruimte in en rond gewrichten hinderen en daardoor klachten veroorzaken. De pees is veelal zwakker en daarom vatbaar voor overbelasting, pijn en verlies van functie. Als oorzaak van tendinose speelt leeftijd helaas een grote rol. Als je iets langdurig hebt gebruikt is verlies van kwaliteit wel logisch. Als de pees in het verleden veel overbelast is of blessures heeft doorstaan dan is de kans op tendinose nog groter. Aan de andere kant zien we juist ook dat een tekort aan belasting en beweging tendinose in de kaart speelt. Tendinose is vaak aanwezig zonder klachten en behoeft dan ook geen behandeling.
Beleid De oplossing voor klachten gerelateerd aan tendinose is lastig. Het proces heeft zich langzaam over velen jaren kunnen opbouwen en is dus niet zomaar te veranderen. Toch is het mogelijk d.m.v. de juiste oefeningen de kwaliteit van het peesweefsel te verbeteren. Het duurt echter maanden voordat een pees zich verandert en aantoonbaar sterker en beter wordt. Het is van belang dat er gedurende langere tijd dagelijks getraind wordt. U hoeft hiervoor niet elke week naar de fysiotherapeut, of naar de sportschool, maar met de juiste instructie en begeleiding van de fysiotherapeut en persoonlijke instelling is veel verbetering mogelijk.
3. Ruptuur Met een ruptuur wordt een scheuring van de pees bedoeld. Omdat pezen zo sterk zijn is er vaak een val of zwaar ongeval voor nodig om ze te doen scheuren. Bij gezonde pezen zien we zelfs dat eerder het bot afbreekt dan dat de pezen afscheuren. Als de pees al verzwakt is door eerder letsel of b.v. tendinose kan een scheuring makkelijker plaatsvinden. Een ruptuur kan gedeeltelijk of volledig zijn en soms dus ook zonder een ongeval ontstaan. Bij een volledige scheuring is er meestal geen pijn maar wel een onvermogen om b.v. in het geval van de schouderspieren, de arm nog te heffen. Bij een gedeeltelijke scheuring staat pijn juist op de voorgrond omdat het lichaam reageert met een ontstekingsreactie in een poging zich te herstellen.
Beleid Bij een volledige of gedeeltelijk scheuring van een pees is het behandelbeleid van een aantal factoren afhankelijk. De belangrijkste factor is eigenlijk de verwachte uitkomst van een eventuele reparatie. Word je er beter of mogelijk juist slechter van? De orthopeed kan een kapotte pees makkelijk hechten en zelfs weer vastmaken aan het bot. Of deze operatie succes heeft is sterk afhankelijk van de kwaliteit van de pees en het bot en het vermogen van het lichaam om te herstellen. De orthopeed wil ook graag iemand beter maken. Dus het besluit is sterk persoons- en leeftijdsafhankelijk. In overleg met de fysiotherapeut besluit de orthopeed steeds vaker om juist andere spieren op te trainen om voor het verlies van die ene pees te compenseren.
Hans Driesman is fysio- & manueeltherapeut en golffysiotherapeut en als zodanig verbonden aan Centrum Fysiotherapie Dronten. Mocht u persoonlijke vragen voor hem hebben dan helpt hij u graag. Zijn telefoonnummer is: 0321-313473 www.fysiotherapiedronten.nl info@fysiotherapiedronten.nl