Rib Eye met Chanterelle Cognac Saus


Bereidingswijze

  • Maak de chanterelle voorzichtig schoon.
  • Snij de sjalotjes, knoflook en peterselie fijn.
  • Neem 25 gr. boter en verhit deze in een ruime koekenpan. Fruit de sjalotjes en knoflook eerst aan en doe daarna de chanterelle erbij.
  • Wanneer de chanterelle zacht zijn voeg er 1 eetlepel bloem aan toe om een kleine roux te maken. Voeg nu langzaam de slagroom toe en roer alles goed totdat je een mooie saus op de gewenste dikte hebt.
  • Doe er 2 el. cognac en 3 el. verse peterselie bij en als laatste een beetje peper en zout voor nog meer smaak.
  • Kook dit nog even langzaam voor 10 minuten door.
  • Neem de rib eyes en bestrooi deze aan een kant met grove korrel zout. Neem een koekenpan, liefst een gietijzeren en verhit 50 gr. roomboter. Laat deze boter lekker bruin worden en doe de ingezouten kant van de rib eyes in de pan. Laat deze +/- 4 minuten aan een kant bakken.
  • Bestrooi nu de bovenzijde van de rib eyes met grove korrel zout. Draai de rib eyes om en nogmaals 4 minuten.
  • Bedruip de rib eyes, met een lepel, af en toe met de roomboter voor een nog intensere smaak. Neem de rib eyes uit de pan en (heel belangrijk) laat deze minimaal 10 minuten rusten. Snij de rib eyes in mooie dikke plakken en voeg de chanterelle cognac saus hieraan toe. Als bijgerecht kan je hier zoete aardappel, frietjes of aardappelpuree aan toevoegen.

Eetsmakelijk!

Wat heb je nodig?

Ingrediƫnten 4 personen

  • 2 Rib Eyes van 3 cm dik (+/- 300 gr./p.st)
  • 350 gr. Chanterelle
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 Sjalotjes
  • 75 gr. roomboter
  • 1 eetlepel bloem
  • 100 ml. slagroom
  • 2 el. cognac
  • 3 el. verse peterselie
  • Peper
  • Zout

Serveren

Heerlijke variƫteit van champignons zijn er in de aankomende herfst voldoende. Ik heb dit keer gekozen voor Chanterelle. Deze hebben een lekkere peperige smaak en gaat heel goed met Rib Eye Steaks. Voor meer heerlijke recepten ga naar www.dirksculinairewereld.com