Klaas Dekker

‘Door collega’s ben ik geïnfecteerd met het golfvirus’

Voor de rubriek “De andere ik van” vond de redactie Klaas Dekker bereid iets over zijn leven te vertellen. Hij woont ruim drie jaar in Dronten samen met vrouw Pé, zoon Tom en de labradoodle Doris. Klaas is toen ook weer lid geworden van onze golfclub. Weer, want dat was hij jaren terug ook al.

Klaas werkt bijna veertig jaar bij Defensie. Maar dat was in eerste instantie niet zijn bedoeling. Hij behaalde via het MBO de diploma's schilderen en metaaltechniek en ging aan het werk als schilder. Maar dat was van korte duur. Hij grinnikt: “Voor mijn eerste klus moest ik kozijnen afbranden om daarna te kunnen schilderen. Maar ik had het hout niet goed afgekrabd en bij het afbranden vloog de boel in de fik. Brandweer erbij. Dus dat was geen goed begin. Ik was er gelijk helemaal klaar mee. Mijn vader werkte bij de Marine in Oegstgeest en daar kwam een functie vrij. Dus ik solliciteren en ik kon er beginnen. Ik was toen zeventien. Schilderen heb ik nooit meer gedaan.”

TEKST EN FOTO MAARTJE BERTELINK Klaas is in 1965 in Leiden geboren en woonde daar 26 jaar en verhuisde toen naar Leiderdorp. “Bij Defensie heb ik van alles gedaan. In Oegstgeest had ik het gebracht tot leidinggevende in het magazijn voor onderdelen voor onderzeeërs. Maar die afdeling werd overgeplaatst naar Den Helder. En daar had ik absoluut geen zin in. Dus weer solliciteren. Ik kwam in Den Haag terecht bij Interne Zaken, Ja, nog steeds bij Defensie. Daarna ging ik naar werving en selectie. Maar op een gegeven moment werd dat onderdeel gesloten, omdat het gebouw een andere bestemming kreeg en ik moest dus weer solliciteren. Ik kwam in Amsterdam terecht. En daar werk ik nog steeds. Ik ben toen naar Almere verhuisd.” Klaas is nu coördinator en onderhoudt contact met 24 ROC's, waar ook beginnende militairen worden opgeleid. Die moeten allemaal worden voorzien van uniformen en andere kleding. Daar zorgt Klaas voor. Van Almere, zoon Tom was inmiddels geboren, verhuisde het gezin naar Dronten. “Die keus was eigenlijk heel simpel”, herinnert hij zich. “We wilden Tom niet laten opgroeien in een wilde stad als Almere, maar in een dorp. Dronten kende ik omdat ik er al jaren had gegolfd. Pé niet, maar nadat we waren gaan kijken, vond zij het prima. We vonden deze woning en we willen hier nooit meer weg.”

Eerste golfstappen

De eerste stappen op het golfpad zette Klaas door toedoen van een paar collega's. “Door hen ben ik geïnfecteerd met het golfvirus. Op een voetbalveld naast de kazerne ben ik begonnen met het heen en weer slaan van ballen. Dat heeft me gepakt en nooit meer losgelaten. Ik ben daarna gaan lessen. En nu zijn we 21 jaar verder”. Op Ameland kon je destijds voordelig het GVB halen. Dus werd Klaas daar lid. “Vaak ben ik daar niet geweest, maar het was iedere keer weer een leuk reisje. Na een jaartje ben ik hier in Dronten lid geworden. Hij speelde hier een jaar of twaalf, maar iedere keer de rit vanuit Almere ging hem tegenstaan. Hij verkaste naar Naarderbos en heeft ook nog een jaar in Lelystad gespeeld. Toen ze naar Dronten verhuisden, kwam hij terug op de GRD. Klaas heeft momenteel een handicap van 2.3. “Nou, die gaat vanzelf weer omhoog”, lacht hij. “Ik probeer het bij te houden door zo'n drie keer in de week te oefenen. Daarbij moet me van het hart dat de GRD weleens wat professioneler mag worden met de faciliteiten. Die lopen toch een beetje achter. Golfen doe ik vaak met vrienden. Hier of op andere banen. Daar speel ik ook regelmatig wedstrijden.”

Betaald voetbal

Toch ontbreekt hij eigenlijk altijd bij de clubkampioenschappen. “Ik vind 36 holes lopen op één dag en dat twee dagen achter elkaar te veel. Dat ga ik mezelf als 56-jarige niet meer aandoen. Bovendien ga ik liever kijken als Tom moet voetballen. Dat vind ik fantastisch.” Trots vertelt Klaas dat zijn negenjarige zoon in het selectieteam van Dronten speelt en binnenkort mag trainen bij PEC Zwolle. De appel valt niet ver van de stam. Klaas speelde ooit vier jaar betaald voetbal bij de jeugd bij Telstar in Den Haag. Veel andere sporten zijn in zijn leven ook voorbijgekomen: naast golfen en voetballen heeft hij aan tennis, hardlopen en fitness gedaan. “Het blijft allemaal aantrekkelijk, maar er zijn ook andere dingen. Met een actief gezin – Pé heeft een goed lopend eigen bedrijf - is het vaak passen en meten. Als ik nu wat tijd overheb ben ik vaak op mijn computer bezig, muziek downloaden en ik ben ook erg geïnteresseerd in de techniek van ICT. Wat we wel regelmatig doen is een weekeindje weg met elkaar. Werken kost eigenlijk te veel tijd om alles wat ik leuk vind bij te houden.”

Een van de favoriete sporten van Klaas Dekker (l) is voetbal. Hij speelde ooit betaald voetbal bij de jeugd van Telstar in Den Haag. (foto Loek Zuyderduin)