Pijnvrij Golfen


Wat is Artrose? Bij artrose denken we vaak aan ouderdom en slijtage, maar klopt dat wel? Ik merk dat er veel misverstanden bestaan over deze aandoening. Niet alleen bij de patiënten maar ook bij collega’s en artsen. Met behulp van de informatie van de stichting 'ReumaNederland' probeer ik in dit artikel wat meer duidelijkheid te geven over artrose.

Artrose is een gewrichtsaandoening. In het gewricht is de kwaliteit van het kraakbeen afgenomen waardoor het kan ontsteken en het bot gaat veranderen. Bij artrose is er vaak pijn, stijfheid en moeite met bewegen. Artrose kan in alle gewrichten die kraakbeen bevatten voorkomen. In Nederland hebben ongeveer 1,5 miljoen mensen artrose. Artrose komt 2 tot 3 x vaker voor bij vrouwen dan mannen.

Op de linker afbeelding zie je een gezond gewricht, rechts een gewricht met artrose. De laag kraakbeen is hier dunner, zachter en brokkeliger. Ook zie je dat het gewricht dikker is door een ontsteking van de slijmvlieslaag en deze situatie veroorzaakt vaak de pijn. Het gewricht wordt uiteindelijk smaller en er ontstaan knobbeltjes zgn. ‘osteofyten’ aan de zijkanten van het gewricht. Hierdoor ontstaat de stijfheid en bewegingsbeperking.

Over artrose bestaan veel misverstanden.

  • Ondanks dat artrose meer voorkomt bij ouderen is het geen verouderingsziekte. Artrose kan dus ook voorkomen bij jongeren.
  • Artrose is niet hetzelfde als slijtage. Erfelijke factoren, structurele overbelasting, overgewicht, trauma en gewrichtsoperaties in het verleden spelen een rol bij het krijgen van artrose.
  • Artrose behoort tot de groep reumatische aandoeningen maar is totaal wat anders dan reumatische artritis. De laatste is een auto-immuunziekte waarbij ontstekingen ontstaan.
  • Artrose is geen botontkalking of ‘osteoporose’. Bij artrose is het gewrichtskraakbeen aangedaan en bij osteoporose worden de botten steeds poreuzer.

Pijn en stijfheid Er zijn verschillende soorten pijn en stijfheid die bij artrose kunnen optreden. Startpijn en stijfheid gedurende de eerste bewegingen nadat je een tijd gezeten of gelegen hebt. Pijn en stijfheid die ontstaan bij het meer belasten. Bijvoorbeeld meer knie- of heuppijn bij langer wandelen. Pijn in rust kan optreden als het gewricht ontstoken raakt, warm aanvoelt en licht gezwollen is. Het gewricht is dan ook mede door zwelling beperkt in zijn beweging.

Hoe wordt de diagnose artrose gesteld? Je arts baseert de diagnose meestal op de klachten die je aangeeft, het lichamelijk onderzoek dat hij uitvoert en de röntgenfoto’s. Toch maken foto’s niet alles duidelijk. Op de foto’s kunnen afwijkingen te zien zijn bij iemand met weinig klachten en omgekeerd.

De fysiotherapeut Als je artrose hebt doet bewegen vaak pijn en gaat het lastiger. Maar het is juist goed om toch in beweging te blijven. Daarmee voorkom je dat je spieren verslappen en pezen, gewrichtsbanden en het gewrichtskapsel overbelast raken wat weer tot meer pijn of beperkingen leidt. Een fysiotherapeut geeft je hierbij advies en begeleiding.

Hoe verloopt artrose? Bij iedereen verloopt artrose anders. Er zijn mensen die alleen pijn hebben bij bepaalde activiteiten of als zij het gewricht te zwaar belasten. Andere mensen weten de pijn te verminderen door af te vallen en te sporten of oefeningen te doen. Als een gewricht heel pijnlijk is en er is geen behandeling meer die helpt, dan hebben sommige mensen uiteindelijk toch een gewrichtsprothese nodig.

Wat kan je zelf aan de klachten doen? Aanpassing van je leefstijl is één van de belangrijkste dingen die je zelf kunt doen.

  • Heb je artrose in je heup, knie, enkel of voet en heb je ook overgewicht? Dan is een belangrijk advies om af te vallen. Als je minder weegt, komt er minder gewicht op je gewrichten en dat vermindert vaak je pijnklachten.
  • In beweging komen en blijven helpt bij het verminderen van de pijn en het functieverlies door artrose. Laat je eventueel adviseren door een fysiotherapeut als je hier vragen over hebt. Hier geldt dat je waarschijnlijk het beste al bij beginnende klachten van de artrose kunt beginnen met lichaamsbeweging.
  • Het kan ook helpen je activiteiten meer te verdelen over de dag. Of om een activiteit die achteraf pijn veroorzaakt, te vermijden of anders te doen.
Hans Driesman is fysio-manueel therapeut en golffysiotherapeut en als zodanig verbonden aan Centrum Fysiotherapie Dronten. Mocht u persoonlijke vragen voor hem hebben dan helpt hij u graag. Zijn telefoonnummer is: 0321-313473 www.fysiotherapiedronten.nl info@fysiotherapiedronten.nl