Het Wereld Handicap Systeem komt eraan

DOOR HANS DE JONGH Ook de Golfresidentie bereidt zich, evenals alle andere golfclubs in ons land en elders in de wereld, voor op de overgang naar het Wereld Handicap Systeem, het WHS. Het is de meest drastische verandering die de golfwereld meemaakt en op 1 januari 2021 een feit moet zijn. Thijs Oppelaar begeleidt namens de regel- en handicapcommissie de transitie voor onze vereniging. Hij heeft in dit stadium maar één advies: loop nog zoveel mogelijk kaarten!

Met de komst van het WHS verdwijnen het Europese en nog een handvol andere handicapsystemen en ontstaat er wereldwijd dezelfde rekenmethodiek om iemands handicap te bepalen. De handicap binnen het nieuwe systeem (zie rechts onder op deze pagina) wordt berekend aan de hand van de beste acht van de laatste twintig kaarten die zijn ingeleverd. Op die manier ontstaat er een redelijke afspiegeling van iemands speelsterkte. De R&A en de USGA hebben er door de jaren heen gezamenlijk voor gezorgd dat de regels voor het golfspel

en de amateurstatus voor iedereen hetzelfde zijn geworden. Maar er waren wereldwijd nog wel zes verschillende handicapsystemen in gebruik die elk op een verschillende wijze de handicap van spelers berekenden. Golfers van verschillende niveaus uit alle landen kunnen door de invoering van het Wereld Handicap Systeem op een eerlijker manier met elkaar wedstrijden spelen op elke baan ter wereld en hoeft men nooit meer uit te leggen onder welk handicapsysteem een handicap tot stand is gekomen.

Even op een rijtje:

  • Dezelfde berekening voor alle golfers, waar ook ter wereld. Zo kan je met iedereen op een eerlijke manier wedstrijden spelen, op elke baan ter wereld.
  • In het oude systeem was het zo dat de handicap van een speler met handicap 51 anders werd berekend dan de handicap van een speler met handicap 3. Dat is na de jaarwisseling niet meer zo. Alle handicaps worden op dezelfde manier berekend.
  • Het WHS kent geen handicapcategorieën en dat betekent dat ook spelers met een handicap lager dan 4,4 (handicapcategorie 1) in 2021 qualifyingronden met vrienden mogen spelen. Ook ronden van negen holes kunnen qualifying zijn.
  • Vanaf 2021 kan je al je qualifying ronden die je in het buitenland hebt gespeeld, inleveren. Voorheen kon dat alleen in landen die ook het EGA-handicapsysteem hanteerde.
  • Met één handicapsysteem voor de hele wereld is het makkelijker om golfdata uit verschillende landen te vergelijken en te evalueren, om zo de gezondheid van de sport te monitoren.

Er blijven natuurlijk ook dingen hetzelfde. In het nieuwe systeem moet je net als nu een qualifying 'kaart' (qualifyingronde) met vrienden van tevoren online registreren of op de eerste tee een afspraak maken dat je een qualifyingronde speelt; je marker moet dat weten om je score te kunnen bijhouden. En onthoud: hoe meer qualifying scores je inlevert, hoe beter je handicap overeenkomt met je golfvaardigheid.

Voor de vaststelling van iemands nieuwe hcp op basis van het Wereld Handicap Systeem, hoeven leden niet zelf iets te doen. Samen met de NGF past Prowaregolf, die voor onze vereniging de handicaps registreert, aan het einde van dit jaar ieders nieuwe handicap automatisch aan. In het huidige EGA Handicap Systeem kan een handicap tussen de 36 en 54 niet stijgen. Als je een handicap tussen de 36 en 54 hebt, kan je handicap alleen maar naar beneden gaan. Pas als een EGA-handicap onder de 36 komt, kan die handicap weer stijgen, maar zal dan niet meer boven de 36 komen. Maximaal 54

In het WHS is dit anders: alles wordt gelijk voor alle spelers, alle handicaps kunnen stijgen en dalen. Dat betekent ook dat de handicap van een speler met WHS-handicap 36 kan stijgen als deze speler een minder goede score inlevert. De maximale WHS-handicap is 54,0.

In het nieuwe World Handicap System kunnen spelers ook qualifyingronden en wedstrijden spelen over 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 of 17 holes. Nu kan men alleen 9 of 18 holes qualifyingronden lopen en wedstrijden spelen; volgend jaar kan dat ook over alles wat ertussen zit. De gedachte hierachter is dat het ook mogelijk moet zijn om een qualifyingscore in te leveren als het niet lukt om een 18-holes ronde te spelen. Of om een qualifying 12-holes ronde of wedstrijd te spelen als dat handig is bij een bepaalde golfbaan, bijvoorbeeld omdat hole 12 bij het clubhuis uitkomt (of een 14-holes ronde als hole 14 bij het clubhuis eindigt). Scores over 9 tot en met 17 holes worden, om een tot een dagresultaat te komen, automatisch aangevuld tot een 18 holes score. Als een kaart wordt ingeleverd van 9, 10, 11, 12 of 13 holes, dan wordt op de eerste niet gespeelde hole automatisch een netto par +1 ingevuld en op de andere holes een netto par. (Een netto par is het equivalent van twee Stablefordpunten.) Als een score wordt ingeleverd van 14, 15, 16 of 17 holes, dan zal bij de niet-gespeelde holes automatisch altijd een netto par ingevuld worden (dus ook op de eerste niet gespeelde hole).

Bekijk hieronder een video van de NGF over het WHS

Hoe goed moet je scoren voor een eerste handicap? Een van de doelen van het nieuwe World Handicap System is dat meer golfers gebruik gaan maken van het handicapsysteem. Daarmee is het dus ook belangrijk dat nieuwe golfers snel een eerste handicap krijgen en zo gemotiveerd worden om hun spel te verbeteren. Om een handicap te halen moet je 36 of meer Stablefordpunten halen, ofwel je moet gemiddeld een netto par of beter maken op elke hole. Als je in 2021 begint met golf worden bij je allereerste score die je inlevert hoge scores teruggebracht tot een par + 5 slagen. Als je in deze eerste qualifyingronde bijvoorbeeld een 12 op een par 5 maakt, dan wordt deze 12 voor handicapdoeleinden een 10 (par 5 + 5). Bij je eerste score, nadat je een WHS-handicap hebt behaald, wordt elke hoge score voor handicapdoeleinden maximaal een netto double bogey (par + 2 + het aantal handicapslagen dat je krijgt op deze hole). Ter verduidelijking: een netto double bogey is de eerste score die in de spelvorm Stableford geen Stablefordpunten meer oplevert.