Pijnvrij Golfen

Golferselleboog: een overbelasting van de polsbuigers

TEKST HANS DRIESMAN U heeft vast wel eens gehoord van de golferselleboog en de tenniselleboog. Beide aandoeningen hebben sterke overeenkomsten. Het betreft in beide gevallen een ontsteking van de peesaanhechtingen van de onderarmspieren op de elleboog. De tenniselleboog ontstaat door overbelasting van de polsstrekkers en een golferselleboog door overbelasting van de polsbuigers. Geen van beiden hoeven te ontstaan door de specifieke sport uit te oefenen. Grappig is dat een tenniselleboog juist vaker voorkomt bij golfers en de golferselleboog vaker bij tennissers. De medische term voor de golferselleboog is epicondylitis medialis. De aanhechting van de polsbuigers bevinden zich aan de binnenste elleboogknobbel. Door een langdurige en veelvuldige te hoge aanspanning van deze spieren kan er een peesontsteking ontstaan. De directe oorzaak is moeilijk te achterhalen omdat de klachten zich opbouwen over maanden.

De pijnklachten bevinden zich aan de binnenzijde van de elleboog en kunnen uitstralen in de binnenzijde van onderarm en de pols. Het dragen van tassen, een stevige handdruk en onderhands tillen zijn vaak pijnlijk. Ook kan de pijn juist in rust als zeurend en soms hevig worden ervaren. De medische term voor de tenniselleboog is epicondylitis lateralis. De aanhechting van de polsstrekkers bevinden zich aan de buitenste elleboogknobbel. De pijnklachten bevinden zich aan de buitenzijde van de elleboog en kunnen uitstralen in de buitenzijde van de onderarm en de pols. Het tillen van bijvoorbeeld een pan, handen schudden en typen zijn vaak pijnlijk. Ook bij deze aandoening is er vaak pijn in rust, zeurend en soms hevig genoeg om je uit je slaap te houden. De klachten kunnen in enkele weken spontaan overgaan mits de overbelasting is gestopt.

Onderzoek en diagnose

Op basis van een vraaggesprek en lichamelijk onderzoek kan een arts of de fysiotherapeut de diagnose stellen. In onze praktijk maken we tegenwoordig gebruik van de echografie. Deze brengt de mate van ontsteking goed in beeld en helpt de fysiotherapeut u juist te adviseren en te behandelen.

De behandeling De klachten kunnen in enkele weken spontaan overgaan mits de overbelasting is gestopt. Bij een verkeerde diagnose of advies kunnen klachten tot wel 14 maanden aanhouden. In de ergste gevallen is soms zelfs een operatie nodig. De fysiotherapeut beschikt over de kennis om u juist te adviseren en te behandelen. Het doel van de behandeling is de pees te helpen om te herstellen en verdere schade te voorkomen. De fysiotherapeut gebruikt mobilisaties en oefeningen om het gewricht optimaal te houden en de spieren gedoseerd te belasten.

We adviseren regelmatig een elleboogbrace te dragen die de trekkrachten op de aanhechting reduceren bij sporten, klussen en tuinieren. In onze praktijk gebruiken we een relatief nieuwe behandelvorm, de Shockwave-therapie. De sterke schokgolven geven een reactie in het weefsel die de heling bevorderen en pijn reduceren. De behandeling vindt meestal 1 keer per week plaats en wordt 4-6 keer toegepast. Over één ding is de wetenschap het eens, absoluut niet injecteren met corticosteroïden. Dit geeft tijdelijk wel verlichting maar op de langere duur schade en géén herstel.

Preventief

Wat kan jezelf doen als golfer? Check je grip en met name je gripkracht. Deze zou niet veel meer moeten zijn dan de kracht die nodig is om een tube tandpasta vast te houden zonder dat de pasta eruit wordt geknepen. Check de grips van je clubs. Deze moeten stroef aanvoelen, profiel hebben en zeker niet glad zijn. Oude grips op tijd vervangen en goede grips regelmatig reinigen en licht opschuren met een vijl op schuurpapier. Uiteraard moeten de grips niet te klein of te groot zijn. Rek je onderarm spieren zowel voor een rondje als op de drivingrange.

Hans is fysio-manueel therapeut en golffysiotherapeut en als zodanig verbonden aan Centrum Fysiotherapie Dronten. Mocht u persoonlijke vragen voor hem hebben dan helpt hij u graag. Zijn telefoonnummer is; 0321-313473 www.fysiotherapiedronten.nl info@fysiotherapiedronten.nl