Bert Rook

is een

bezige bij

DOOR MAARTJE BERTELINK Voor de vaste rubriek “De andere kant van” heeft de redactie dit keer Bert Rook uitgenodigd. Een kleurrijk figuur die nog niet zo lang geleden voor het CDA lid werd van de Drontense gemeenteraad. Dus willen we graag wat meer weten over zijn leven. Wat wel al bekend is, is dat hij op wedstrijden één van de regelmatige deelnemers is. Vooral de Maandbeker, de Profile herenmiddag en de inloop op woensdagavond hebben zijn voorkeur.

Al wekenlang is Bert Rook aan het klussen in zijn nieuwe woning. Hij wordt daarbij geholpen door zijn drie zoons, waarvan er twee ook bekend zijn op de golfclub: Reinder en Arno. Vandaar dat we ze op de golfbaan de afgelopen periode maar weinig hebben gezien. In tegenstelling tot de anderen van het gezin woont de jongste zoon niet in Dronten. Op 28 augustus hopen Bert en zijn vrouw Fenny naar het gerenoveerde pand te verhuizen. Toch gebeurt dat met enige pijn in het hart. “Het huis waar we nu nog wonen heb ik zelf gebouwd”, legt hij uit. “Mijn ziel en zaligheid liggen erin. Maar het is veel te groot geworden voor ons tweetjes.

En ik zal het vrije uitzicht ook missen. Maar het onderhoud vergt heel veel tijd omdat het zo groot is. Met bijvoorbeeld 29 kozijnen schilderen ben je echt wel even bezig. Bovendien doen mijn armen het ook niet meer zo goed als vroeger. Daar krijg je ook mee te maken.” Met verhuizen heeft dit echtpaar inmiddels de nodige ervaring. Dat deden ze al vele malen. En steeds binnen Dronten. Geboren in Emmeloord in 1956 verhuisde hij toen hij vier was al naar deze gemeente en daar is hij steeds gebleven.

Postbezorger

Na de lagere school was het wel even: en nu verder? Bert had totaal geen idee hoe hij later zijn brood wilde verdienen. “Ik ging naar de LTS richting bouw, maar dat beviel totaal niet. Toen ben ik overgestapt naar de elektrotak. Dus heb ik behoorlijk lang over die school gedaan. Daarna kon ik als leerling-elektricien aan de slag bij Wouda. Maar ik vond dat ik te weinig verdiende en ging brieven bezorgen bij de PTT. Dat heb ik zeventien jaar gedaan. Door de onregelmatigheidstoeslag kon ik daar heel wat meer verdienen. En ik had veel vrije tijd dus ik kon daarnaast nog andere dingen doen. Dat werd een tweede baan dus lang leven de lol. In 1990 kreeg ik een vast contract bij aannemer Breman en was het gedaan bij de PTT. Ik werd ingezet als elektricien, loodgieter, dakdekker, eigenlijk van alles. Ik ben uiteindelijk opgeklommen tot projectleider. Het is dus goed met me gekomen. Iets waar ik overigens nooit aan heb getwijfeld.”

Relaxt beoefenen

Een jaar of tien geleden zocht hij met zijn jongens en een paar vrienden een sport, die ze met zijn allen relaxt konden beoefenen. De conclusie van dat overleg was, dat dat golfen moest worden. Ze boekten lessen en gingen op voor hun GVB. Bert schiet in de lach: “Van de acht was ik de enige die slaagde voor het theorie-examen. Maar ik had ervoor geleerd. Zij niet. Later is iedereen geslaagd. We speelden op verschillende banen. En ook een keer in Dronten. We maakten een praatje met Harry Peeters en hij nodigde ons uit voor een biertje. Even later waren we lid van deze golfclub. We wisten helemaal niet dat dat als niet-bewoner van het park kon. Die gedachte leeft overigens nog steeds bij veel mensen.”

Leuke dingen doen

Bert is bezig zijn werk als projectleider af te bouwen. “Als ik straks niets meer te doen heb is het plan om samen met Fenny leuke dingen te gaan doen. Er op uit met de caravan en dan een beetje rondzwerven. En ik ga zeker vaker golfen. In het begin was ik best een fanatieke speler, maar dat is niet meer zo. Ik kan er nu om lachen als een slag in het hoge gras verdwijnt". "Nu heb ik geen tijd voor andere hobby's. Maar dat komt wel. Mijn vrije tijd gaat vooral op aan vergaderen en veel raadsstukken lezen. Vaak is dat moeilijke taal. Dan is het moeilijk om je te blijven concentreren. Mijn ogen willen dan wel eens dichtvallen. Ja, dan moet ik even een tukkie doen hè.”