‘Er zijn daar zoveel mooie banen’

Alfred Kirschstein vertrekt naar Zuid-Afrika

DOOR HANS DE JONGH Alfred Kirschstein heeft zijn lidmaatschap van de golfclub per 1 juni opgezegd. Hij verlaat Dronten waar hij veel jaren woonde en emigreert naar Zuid-Afrika. Alfred heeft, samen met zijn Zuid-Afrikaanse vrouw Natalie, een huis gekocht in het gemoedelijke stadje Knysna, een populaire halte langs de Zuid-Afrikaanse Tulpenroute. Knysna staat bekend als bestemming voor echte levensgenieters waar veel te doen is.

Het straatbeeld wordt er gekenmerkt door oesterrestaurants, kunstwinkeltjes en kleinschalige hotels, valt op internet te lezen. Mensen roemen het knusse karakter van Knysna dat ligt ingeklemd door een felblauwe lagune en een uitgestrekt oerbos. “Het huis dat we er hebben gekocht ligt op 200 meter afstand van de oceaan”, vertelt een trotse Alfred die eigenlijk niet kan wachten om te vertrekken maar vanwege de coronabeperkingen zich toch nog even moet inhouden. Hij mocht intussen wel de sleutels van zijn nieuwe huis in ontvangst nemen, maar de feitelijke verhuizing zal niet eerder dan het komend najaar plaatsvinden. Zuid-Afrika is bekend terrein voor hem.

Alfred leerde er zijn vrouw kennen die ruim tien jaar geleden koos voor het totaal andere Nederland maar nu weer graag teruggaat naar haar moederland. Alfred heeft er een pleegdochter wonen bij wie hij regelmatig op bezoek ging en bezit ook in Kaapstad een fraaie woning. Alfred wijst op de bijzondere ligging van zijn toeristendorpje waar de lagune de belangrijkste bezienswaardigheid is. Maar Knysna moet het niet allen hebben van de gezelligheid, ook de omliggende, soms ruige natuurgebieden oefenen een sterke aantrekkingskracht uit op de buitenstaander.

De lagune van Knysna.

Het huis waarin Alfred en Natalie hun Airbnb gaan vestigen.

Hartje zomer 2006 werd Alfred lid van onze golfclub waar hij een mooie tijd beleefde, zegt hij zelf. Hij golfde voordat hij lid werd bij ons ook al, bezat een wit speelbewijs en heeft nu, in het nieuwe wereldhandicap systeem (WHS) handicap 13.5. Zijn leukste herinnering aan zijn verblijf hier? Ik heb natuurlijk veel wedstrijden en toernooien gespeeld maar wat me als eerste te binnen schiet is een toernooi dat ik in een flight met Femmie Wallet speelde en level liep. Dat gebeurt natuurlijk niet vaak. Het gaf in elk geval een heerlijk gevoel”. Alfred Kirschstein vindt zichzelf vooral een matchplayspeler. “Dat spelletje ligt mij waarschijnlijk het best”, zegt de man die in 2009 werd onderscheiden met de titel Golfer van het Jaar. Zijn gedrevenheid was wellicht ook de reden dat hij in het tweede herenteam dat aan de NGF-competitie meedeed terecht kwam. Hij werd er vaak in opgesteld, ook wel als eerste reserve en kijkt met plezier terug op de vele wedstrijden die hij er speelde. Alfred is 56 jaar. Werkte tot voor kort nog als teamchef bij een landelijke politie-eenheid in Driebergen waar hij leiding gaf aan een grote ICT-afdeling. Daarvoor werkte hij twintig jaar bij de Koninklijke Landmacht.”.

“Op m’n pensioen moet ik dus nog even wachten”, lacht hij het probleem van de overbrugging weg. “Wij gaan ervan uit dat we die periode wel kunnen rondkomen. Samen met zijn echtgenote gaat hij in Knysna een Airbnb beginnen waar ze te gelegener tijd ook leden van onze golfclub hopen te kunnen verwelkomen. “Dat zou ik tenminste fantastisch vinden. Er zijn hier 20 golfbanen in de directe omgeving. Twee ervan zijn topbanen die in de top-10 staan op de wereldranglijst van mooiste banen. Het golfen hoeft dus geen belemmering te zijn voor mensen die naar Knysna willen komen. Iedereen is straks welkom in onze Airbnb en ik verheug me er natuurlijk al op om daar de eerste bekenden te mogen begroten”. Reizen naar Zuid-Afrika is op dit moment nog een probleem natuurlijk, zegt Alfred. Door de coronabeperkingen kan je niet zo gemakkelijk meer in een vliegtuig stappen. Toch is hij er vast van overtuigd dat die beperkingen tijdelijk zijn. “Ik denk dat we over een paar maanden weer vrij kunnen reizen”, zegt hij.