Mireille van der Velden had de nieuwe huiswijn al klaar staan

DOOR HANS DE JONGH Mireille van der Velden, de nieuwe (voorlopig) tijdelijke uitbaatster van De Vier Seizoenen, had de heropening van de horecavoorziening op de Golfresidentie prima voorbereid. En natuurlijk had ze er rekening mee gehouden dat de pandemie niet aan De Vier Seizoenen voorbij zou gaan, maar dat ze bij haar aantreden en ook na de toespraak van de premier op maandag 14 december de deuren gesloten moest houden tot in elk geval de 19e januari 2021, had zij ook niet kunnen voorzien.

Ze had alle denkbare voorbereidingen getroffen die een succesvolle voortzetting van De Vier Seizoenen moest garanderen. Ook het immer actieve klussenteam van de Vereniging van Eigenaren onder leiding van Hans Kramps heeft zich daar zeer voor ingespannen. Overal werd het gezelligheidslabel opgeplakt. Er kwam zelfs een open haard met een intieme zithoek, het biljart werd met vereende krachten op z’n oorspronkelijke plaats teruggezet, de zitjes straalden weer warmte uit en de keuken zag er na een grote onderhoudsbeurt weer spic en span uit. Ruim een week voor die bewuste 22ste oktober waarop Mariëlle met de Vereniging van Eigenaren een overeenkomst tekende, kondigde premier Rutte op een van zijn persconferenties een gedeeltelijke lockdown af. Dat betekende dat het horecadeel van De Vier Seizoenen de deuren moest sluiten. Mireille had de huiswijn al klaarstaan nadat een bij uitstek deskundig proefpanel, bestaande uit leden van de golfclub en bewoners van de Golfresidentie, de verschillende soorten daarvoor in aanmerking komende wijnen had geproefd.

De contracten worden getekend: van links naar rechts Mireille van der Velden, VvE-voorzitter Piet Winckelmolen en VvE-secretaris Fred van Bree. (foto Peter van den Wijngaart)

Dat gebeurde onder de bezielende leiding van deskundige-bij-uitstek Christiaan Voogt van wijn- en drankenhandel Mitra uit Dronten. Christiaan’s Mitra - gevestigd op de hoek van de Binnenloop en de Reling - is met ingang van volgend jaar ook de nieuwe sponsor van de Maandbekerwedstrijden als opvolger van HypotheekNet Dronten. Het was voor het panel al snel een uitgemaakte zaak dat Mireille, die in een ver verleden in het monumentale Kurhaus in Scheveningen werkte, de Shiraz uit 2018 van de Australische familie McPherson als rode huiswijn zou gaan schenken.

Het panel gaf er het etiket ‘Excellent’ aan en was in zijn oordeel opvallend eenstemmig. “Een wijn met een indrukwekkende lengte en een geweldige afdronk”, was het eensluidende commentaar. Over de Sauvignon Blanc uit 2019 van ditzelfde huis waren de kritieken van het panel al even lovend. “Lekker in de zon op het terras”, oordeelden de kenners over de licht goudgele wijn van de McPhersons met een smaak van passievruchten, verse ananas en kruisbessen. En Christiaan Voogt was het daar roerend mee eens. Hij was daarom ook niet verbaasd over de unanimiteit waarmee het panel ook deze wijn als huiswijn prefereerde.

Extra zuur


Voor Mireille van der Velden waren de druiven daarom extra zuur toen kort na die intieme proeverij in de bestuurskamer van De Vier Seizoenen in Den Haag het oordeel werd geveld: ook de horeca van de Golfresidentie kon vanwege de nieuwe coronamaatregelen van de overheid haar deuren na de 14e oktober niet openhouden. En zo ging de nieuwe loopbaan van Mireille van der Velden van start. “Het was natuurlijk vreselijk balen”, zei ze enkele dagen later .“Je hoopt er toch op en houdt er zelfs rekening mee dat we onder de voorwaarden die we al kenden met de horeca van start konden. Toen drie weken later ook nog eens bekend werd dat de sluiting geen vier weken maar tot in december zou voortduren ben ik echt wel even boos geweest”. Daarna volgde op de persconferentie van 8 december de mededeling die iedereen al lang vreesde: ook in december zou de horeca nog gesloten blijven.

De eerste coronacrisis die halverwege maart tot gevolg had dat De Vier Seizoenen bij de intelligente lockdown van het ene op het andere moment z’n deuren moest sluiten, zou uiteindelijk de kop kosten van het uitbaatstersechtpaar Peter en Maria Zandvliet. In de nazomer van 2019 waren ze na een zeer warm welkom op de Golfresidentie met grote verwachtingen aan hun klus begonnen. Een half jaar na die start, waarin de verwachtingen hooggespannen waren, begon de ellende met de afkondiging van de intelligente lockdown. Plannen en begrotingen storten als een kaartenhuis ineen.

Allerhande pogingen – van maaltijdbezorging aan huis tot afhalen ervan bij een zelfgemaakte buitenbar - om het hoofd boven water te houden hebben niet het gewenste resultaat. Arie van der Graaf, bestuurder van de Vereniging van Eigenaren, refereert eraan als hij op woensdag 21 oktober in een klein gezelschap Peter en Maria Zandvliet bij hun voortijdig vertrek met mooie woorden en kleurrijke bloemen bedankt voor hun ‘inzet en enthousiasme’ en hen ‘alle goeds en voorspoed’ voor de toekomst toewenst. Vanwege dat vroegtijdige vertrek zag het er even naar uit dat de Vereniging van Eigenaren en de golfclub opnieuw een lang traject in zouden moeten op zoek naar een oplossing voor dit toch wel ingewikkelde probleem. Maar amper enkele weken na het bekend worden van het vertrek van de beide uitbaters, tovert de voorzitter van de commissie De Vier Seizoenen als bij een wonder een gedroomde oplossing uit de hoge hoed.

De commissie is met Mireille van der Velden, echtgenote van Erik van der Velden, onverwacht snel tot overeenstemming gekomen dat zij en niemand anders de nieuwe uitbater wordt. Als daarna ook het bestuur van de Vereniging van Eigenaren zich achter die keuze schaart, kunnen de handtekeningen worden gezet. Eén dag na het vertrek van Peter en Maria lijkt daarmee de toekomst van De Vier Seizoenen veiliggesteld.