Senior Jan de Jonge was ooit superfanatiek

"Ik sla nu verder dan vroeger"

TEKST EN FOTO MAARTJE BERTELINK Sinds dit voorjaar is Jan de Jonge lid van onze club. Hij is zeventig en heeft een handicap van 8.1. Hij golft al meer dan dertig jaar. Ooit was hij superfanatiek, tegenwoordig staat toch wel de gezelligheid voorop. "Ik ben eigenlijk heel raar met golfen begonnen. Ik werkte in de commercie van een groot chemisch concern. Mijn baas vond dat ik moest gaan golfen. Nou, ik kwam van een klein boerendorp. Van golfen had ik nog nooit gehoord. Er werd me verteld: dat is iets met stokken en een balletje. En ik dacht: wat moet ik daar nou mee. Maar ik ben van de oude stempel, dus als de baas zegt dat het moet, dan doe ik dat. Ik kocht een set van negen clubs en ben begonnen. Nou, ik bleek wel aanleg te hebben. Binnen een halfjaar haalde ik mijn GVB en heb ik mijn set verder uitgebouwd."

"Ik heb één groot nadeel. Als ik ergens aan begin, ben ik vreselijk fanatiek. Elke dag ging ik oefenen en maar chippen en putten. Dat heb ik jaren gedaan. Binnen de kortst mogelijke tijd zat ik met mijn exact handicap onder de twintig en later zelfs onder de tien".

Stuk elastiek

"Ooit had ik 6.1 en ik deed overal aan mee. Ook aan de kampioenschappen van Groningen. Nooit gewonnen trouwens. Deden allemaal jonge jongens aan mee, met een handicap van 0, 1 of hoogstens 2. Ik deed mee om van hen te leren. Die jongens zijn gewoon een stuk elastiek. Als je wat ouder bent, is dat niet meer zo. Als ik dus in de middenmoot eindigde, vond ik dat al hartstikke leuk."

Globettroter Jan woont in Lelystad en golfde altijd bij GC Flevoland, waar hij behoort tot de leden van het eerste uur. Toch heeft hij al jaren niet meer gespeeld. "Ik ben een soort globetrotter en ben heel veel gaan reizen. Ik heb in die tijd nooit meer een club aangeraakt en dat miste ik ook niet. Ik bleef wel lid, maar toen ik vorig jaar november weer terugkwam in Nederland, heb ik dat opgezegd. Het kostte me alleen maar geld en ik speelde nooit”. “En ik ging weer op reis. Net voor de lockdown kwam ik terug en zat ik ineens hele dagen thuis niks te doen. Toen ben ik weer gaan golfen, want reizen doe ik voorlopig niet meer. Ik heb voor Dronten gekozen omdat dit qua afstand goed te doen is. De baan kende ik wel, want ik had daar al diverse keren gespeeld."

Lekker uitgewaaid Fysieke problemen door zijn leeftijd zegt Jan bij het golfen niet te hebben. "Het vreemde is, dat ik nu verder sla dan ik ooit heb gedaan. Dat komt, denk ik, omdat de kracht weg is. Als kerels willen we altijd kracht zetten. En die is bij mij weg, dus komt de souplesse naar voren. Interessant toch? Ik golf weer regelmatig, maar oefen niet meer. Als ik een balletje niet goed raak, vind ik dat ook prima. Als ik nu een rondje loop, maakt dat mijn hoofd leeg en kom ik weer fris thuis. Lekker uitgewaaid. Dat vind ik fantastisch."