‘Het doel is de baan zo mooi, uitdagend en plezierig mogelijk te maken’

Jurrian van der Vaart is golfbaanarchitect. Arie van der Graaf, de commissaris beheer en onderhoud van de Vereniging van Eigenaren van de Golfresidentie en SBA Groen & Golf bv, het bedrijf dat het park in onderhoud heeft, nodigden hem uit om op een informatieavond in De Vier Seizoenen zijn visie te geven op mogelijke toekomstige aanpassingen van onze golfbaan. "Een concrete stap zou voor mij een in stukjes geknipt masterplan zijn en een gezamelijk optrekken van VvE en golfclub", reageerde Arie van der Graaf daarop. Op verzoek van de redactie van het clubmagazine de Fore Seasons licht Jurrian van der Vaart zijn benadering, die volgens de website van de VvE leidend kan zijn voor toekomstige aanpassingen, verder toe. Hij pleitte er op de informatie-avond onder andere voor om meer water in het spel te brengen en bunkers strategischer te positioneren. In onderstaand artikel zegt hij dat het uiteindelijke doel is om de vier uur durende wandeling “zo mooi, uitdagend en plezierig” mogelijk te maken.

DOOR JURRIAN VAN DER VAART Een golfbaan vervult, net als andere sportterreinen, vele rollen. Het is allereerst een plek waar mensen hun favoriete sport bedrijven, daarnaast is het een sociale verzamelplaats waar vriendschappen worden onderhouden. En omdat het vaak een mooi gebied is, vervult de golfbaan ook de verbinding met de natuur en het buitenzijn. Bij Dronten komt daar uiteraard nog een functie bij: als achtertuin en groene ruimte vorm het de verbinding tussen de individuele huizen en de woonwijk als geheel. Maar het verschil tussen openbaar groen (hoe mooi ook) en een golfbaan is het ‘golf’-gedeelte, en de kwaliteit hiervan valt of staat met het ontwerp, de presentatie en het onderhoud. Ik hou van leuke banen. Niet per se moeilijke, lange, mooie of indrukwekkende banen. Maar banen waar ik meerdere malen wil spelen, een goede score mogelijk is als ik ook daadwerkelijk goed speel en veel variatie in de manieren om birdies te maken. Om dit concreter vorm te geven zijn er drie ontwerpprincipes die we bij elke individuele hole en de totale baan gebruiken.

Hole 8

Strategie

Dit principe slaat op de meerdere manieren waarop een hole te spelen is. Voor elke speler, met zijn sterke en zwakke punten, moet een hole tot een succes te maken zijn.

Sla je de bal ver? Dan moet je ook precies zijn en accepteren dat je niet heel scheef kan slaan. Sla de bal laag? Dan kun je door op de juiste plek te komen de bal rollend de green op krijgen. Ben je nog niet zo goed? Dan kun je door goed na te denken vrijwel alle hindernissen ontwijken en toch de green bereiken. Belangrijk om dit voor elkaar te krijgen is een asymmetrische verdediging: één kant van de fairway is altijd open, de andere kant is goed verdedigd. Vanaf de open kant is de green moeilijker aan te spelen door de verdediging aldaar, terwijl de green juist open is vanaf de zwaar verdedigde kant op de fairway. Door de pinpositie met regelmaat te wijzigen wordt er regelmatig een andere strategie gevraagd, iets wat de slimmere spelers snel doorhebben en waar ze hun voordeel hieruit kunnen putten.

Variatie

De veelzijdigheid van de natuur proberen we terug te laten komen in het speloppervlak van de golfbaan. Als bijvoorbeeld alle bunkers op de baan dezelfde vorm en grootte hebben, dan ziet het er al snel gefabriceerd uit en verliest de baan snel haar identiteit. Hetzelfde geldt voor de vormgeving van de greens en de lay-out en lengte van de holes. Ook binnen het golfspel is er een oneindige variatie aan slagen die gespeeld kunnen worden en wij proberen dan ook om er zoveel mogelijk van jouw spel te vragen. Van de 18 holes is het leuk om niet overal een driver te hoeven slaan. Ook de par-3’s moeten verschillende lengtes en moeilijkheden hebben om een zo compleet mogelijk arsenaal aan slagen te testen. Een gebied waar de echte creativiteit van het spel vereist is zijn de green-omgevingen, de surrounds. Vaak is dit een ondergeschoven kindje bij moderne golfbanen, alle aandacht is gegaan naar het maken van de greens en waterpartijen. Juist deze surrounds vragen veel afwisselende soorten slagen om een goede score te maken: chips, pitches, putts, bunkerslagen. Door de omgeving goed te ontwerpen met afwisselend ondulaties met kort gras, rough en verschillende bunkers zal je niet snel hetzelfde type slag meerdere malen achter elkaar hebben. Als morgen de vlag op een andere plek staat op de green komen er weer compleet andere moeilijkheden in het spel dan vandaag, iets wat erg belangrijk is als spelers een baan vaak spelen zoals op Dronten het geval is.

Hole 9

Overzicht Golfresidentie

Natuurlijke schoonheid

Elke golfbaan is onmiskenbaar een belangrijk onderdeel van de natuur en we doen er dan ook alles aan om alle gemaakte vormen (tee-boxen, bunkers, greens, heuvels, waterpartijen) zo te doen overkomen alsof je ze in de echte natuur zou kunnen tegenkomen. Een teebox op een terp, perfecte ronde bunkers en greens met hele sterke plateaus zul je niet snel in onze banen terugvinden. Wel kom je lichte ondulaties tegen die van de fairway door de green de bunker inlopen, waterpartijen met onregelmatige oevers en bunkers die qua schaal en vormgeving passen in het landschap. Elk terrein heeft zo haar eigen charmes. Op banen met heide, zand en naaldbomen zijn de bunkerranden bijvoorbeeld onregelmatig met langer gras, terwijl op open banen met loofbomen en zwaardere grond rechtere en rondere vormen veel mooier staan.

Ons plan voor Dronten

Het uiteindelijk doel is om de 4 uur durende wandeling en ronde zo mooi, uitdagend en plezierig mogelijk te maken voor iedereen. Op Dronten zullen wij meer strategie toevoegen waar dat mogelijk is en meer variatie aanbrengen rond de greens met interessante surrounds en bunkers. Ook proberen we de golfbaan nog meer een verrijking te maken van de Golfresidentie door zichtlijnen te verbeteren, de waterpartijen mooier en relevanter te maken en de flora meer te doen lijken op een prachtig park.

(Jurrian van der Vaart is als baanarchitect verbonden aan het internationaal geörienteerde Invinite Variety Golf Holland.)