Jon Douma: 'De lat kan nog hoger'

Amper lid en al twee clubkampioenschappen in de pocket

TEKST EN FOTO’S HANS DE JONGH Onbesuisd en met veel jeugdig elan stapte de joviale Jon Douma (26) uit Swifterbant doorgaans de baan in. Presteren was niet het grote doel. Maar vorig jaar gooide hij het roer om. En niet zonder succes. In juli wordt Jon bovendien lid van onze golfclub en nauwelijks vier maanden later heeft hij al twee clubkampioenschappen in de pocket.

“Dat was wel lekker ja”, grijnst hij enkele weken later met een brede lach. Bij het clubkampioenschap matchplay pakte hij in een verbeten strijd in de laatste van de vier te spelen wedstrijden de titel door zijn speelmaatje Jari Noordhof schaak te zetten op hole 13.

Een goeie maand later krijgen Danny de Busser en Jurgen Mulder van hem en Jari Noordhof het nakijken bij het Greensome clubkampioenschap voor heren. De playoff zorgde voor een meer dan zinderend slot. De holes 1, 2 en 18 moesten zelf twee keer worden gespeeld voordat er een winnaar was. Vanwege de invallende duisternis moest de wedstrijd die erna kwam, zelfs worden ingekort. Wie is Jon Douma die het afgelopen jaar bij ons voornamelijk als gast meespeelt met de inloopcompetitie op woensdagavond en eind juli volwaardig lid van de Golfresidentie wordt? Met handicap 6.6 lijkt hij zijn sporen in de golfsport wel te hebben verdiend, maar de lat kan in zijn beleving nog hoger. Uiteindelijk wil hij graag een handicap van 0 spelen. Jon denkt, louter rekenkundig, dat hem dat gaat lukken ook.

Foto boven: Als jeugdige golfer neemt Jon al professioneel de prijzen in ontvangst.

Jon groeit op op de boerderij van zijn ouders aan de Rivierduinweg in Swifterbant. Vader Hans heeft een deel van de landerijen in het begin van deze eeuw omgeploegd en in een succesvolle shortgolfbaan van 18 holes laten transformeren. Het hele gezin Douma omarmt de sport; Jon boekt de meeste progressie. “Als ik veel huiswerk had, was ik vaak in de baan te vinden”, biecht hij op. “Ik was niet echt een model leerling, ik hield ook niet van leren dus ging ik golfen”, bekent het golftalent. Als Jon de basisschool in Swifterbant verwisselt voor de middelbare school in Dronten krijgt hij zijn eerste golflessen van Mike Woltering, de toenmalige pro van de Golfresidentie. De jaren die erop volgen betekent golfen voor hem vooral genieten. Met speels gemak ontwikkelt hij zich in de loop der jaren tot een geduchte tegenstander van menig gekwalificeerd speler maar Jon zelf is zich daar nauwelijks van bewust. “Ik was daar niet zo mee bezig”, erkent hij volmondig, “voor mij was het vooral plezier maken in de baan”. Toch wint hij op zijn thuisbaan in het Swifterbantse al op jonge leeftijd wedstrijden. Het gaat met groot gemak. Het winnen zelf is niet het doel. Het zou ook nog jaren duren voordat hij met meer structuur in zijn spel er ook serieuzer mee om gaat. Hij kocht nog niet zó lang geleden zelfs voor het eerst een golfbroek, de sneakers maakten kortelings plaats voor golfschoenen en met eigen putter kon hij ook het spel zelf vervolmaken. De fairwaywood pakt hij gemakshalve overigens nog steeds uit de golftas van vader Hans.

Foto links: Zomer 2006 krijgt Jon zijn eerste golfles van Mike Woltering

Golfen is zijn grote liefde

Jon, die de golfsport gekscherend zijn grote liefde noemt en de baan als zijn minnares betitelt, slaat dertien keer een hole in one op de shortgolfbaan. Hij begint steeds hongeriger te worden naar het spel op de lange banen, zoals hij 18-holes banen noemt. Een gebroken hand weerhoudt hem er niet van om eenhandig mee te spelen met een Polderbokaalwedstrijd voor de jeugd in Biddinghuizen. Hij eindigt er als derde. “Met één hand spelen is niet zo moeilijk als het lijkt”, verdedigt hij zijn meespelen. De On Tour wedstrijden die de golfclub in Swifterbant organiseert op banen in de (verre) regio vinden in Jon een enthousiaste deelnemer. Hij slaat geen wedstrijd over, speelt graag (en vaak met z’n vader) op andere banen, neemt intussen nog wat lessen bij Lawrence Möger, de pro van de shortgolfbaan en bereidt zich zienderogen voor op het grotere werk: de lange banen dus.

Jon (met rode cap) op hole 13 in actie tijdens het clubkampioenschap matchplay. Het moment waarop hij Jari Noordhof (r) de illusie van de titel ontnam.

Zijn deelname aan de inloopcompetitie op de Golfresidentie blijft ook niet onopgemerkt. De laatst gespeelde wedstrijd over 9 holes op 9 september van dit jaar wint hij met 22 Stablefordpunten, hij steekt met 38 parren het parrenklassement in zijn zak en noteert vier birdies maar moet de eer van dat klassement aan zijn vriendje Jari laten die er negen weet te slaan. En met de twee clubkampioenschappen in de pocket richt hij zijn blik steeds nadrukkelijker op een toekomst waarin handicap 0 zijn doel is. “Ik loop hier nu -11 onder de baan. Dat moet met enige oefening ook -18 kunnen worden. Er is best nog wel veel verbetering mogelijk. Als ik in Dronten +2 over de eerste 9 loop en +4 over de tweede, dan valt daar nog wel winst te behalen”.