Pijnvrij Golfen

Weerstand, daar gaat het ook in de Corona-tijd om

TEKST HANS DRIESMAN Een groot deel van ons leven wordt momenteel bepaald door Corona. De meesten van ons volgen trouw de maatregelen die onze overheid adviseert. We blijven zoveel mogelijk thuis, houden afstand, vermijden sociale contacten en dragen een mondkapje in publieke ruimtes. Alle maatregelen hebben als doel het contact met het virus te vermijden en te verspreiden. Mensen die geïnfecteerd zijn geweest met het Corona virus hebben sterk uiteenlopende klachten. We weten nog te weinig over het virus om te verklaren waarom de één doodziek wordt en anderen nagenoeg klachtvrij blijven.

Ons immuunsysteem speelt hierin ongetwijfeld een belangrijke rol. Ons immuunsysteem is het verdedigingsorganisme van het lichaam. Het is continue op zoek naar bacteriën, virussen en parasieten die je lichaam proberen binnen te dringen. Zonder een goed werkend immuunsysteem zouden we constant vatbaar zijn en voortdurend ziek worden. Hoe verhogen we onze weerstand? · Gezond en gevarieerd eten · Goed slapen · Veel bewegen

Eten: Gezond eten is natuurlijk altijd belangrijk. Vroeger was er in de wintermaanden schaarste aan groene groenten en fruit, maar dat is tegenwoordig niet het geval. We krijgen over het algemeen ook in de winter genoeg goede voeding binnen. Waarom dan toch meestal meer griep en verkoudheden in de winter? Een belangrijke component kan het gebrek aan dag- en zonlicht zijn. Daglicht zet ons lichaam aan tot de productie van Vitamine D, een belangrijke bouwsteen voor ons afweersysteem. De productie van Vitamine D bij 30 minuten zonlicht komt overeen met 200 glazen melk. Ga dus juist elke dag naar buiten en pak die gratis vitamines.

Slapen: Een goede nachtrust 6-8 uur is belangrijk voor herstel en weerstandopbouw. Ik ben zeker geen slaapexpert maar weet dat regelmaat een belangrijke rol speelt in het pakken van de noodzakelijke slaapuren. Het lichaam moet als het ware weten wanneer het kan gaan slapen. Bereid je voor op de nacht. Geen alcohol of cafeïne in de uren voor naar bed gaan. Geen computers of gescroll op de telefoons en Ipads. De slaapkamer goed geventileerd en rond de 16 °in temperatuur. Geen televisiekijken in bed, ga slapen.

Bewegen: In de winter wordt er minder bewogen. Een tekort aan bewegen neemt gezondheidsrisico’s met zich mee. Te veel zitten zorgt ervoor dat veel vetten en suikers in ons bloed niet worden opgenomen. Een belangrijke veroorzaker voor hart- en vaatziekten en diabetes. De korte en bijna onmiddellijke effecten van te weinig bewegen zijn direct merkbaar in onze spieren, pezen en gewrichten. De beweegrichtlijn voor volwassenen is als volgt: · Minstens 2,5 uur per week matige tot intensieve inspanning leveren. Dit het liefst verspreid over meerdere dagen. Langer en vaker bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel. · Minstens 2 x per week spier- en botbelastende oefeningen en voor de ouderen voeg daar balansoefeningen aan toe. · Voorkom stilzitten! Op internet kunt u van alles vinden over spier- en botversterkende oefeningen. Zie ook onderstaande link. Mocht u advies nodig hebben raadpleeg dan een fysiotherapeut. Klik hier! Voor de mensen die nu uit huis werken is het vele zitten een probleem. Van alle Europeanen zitten de Nederlanders het meest. 45,6 % van de Nederlanders ouder dan 15 jaar zitten gemiddeld 7 uur of meer per dag, en dit zijn cijfers van voor de coronacrisis. Kortom, ga meer bewegen. Creëer een thuiswerkplek waarbij je zitten en staan kan afwisselen. Zit niet langer dan 1 uur achter elkaar. Maak eens een kniebuiging, loop de trap eens op en af. Pak de fiets i.p.v. de auto en ga minstens 1 x per dag naar buiten om wat daglicht te pakken.

Hans Driesman is fysio-manueel therapeut en golffysiotherapeut en als zodanig verbonden aan Centrum Fysiotherapie Dronten. Mocht u persoonlijke vragen voor hem hebben dan helpt hij u graag. Zijn telefoonnummer is; 0321-313473 www.fysiotherapiedronten.nl info@fysiotherapiedronten.nl