De andere ik van..


Natasja Hoegee

“De pro dacht dat ik het nóóit zou leren”

DOOR MAARTJE BERTELINK

In deze vaste rubriek van ons clubblad stellen we dit keer Natasja Hoegee aan u voor. Op 22 juli van dit jaar is ze samen met haar man Robin van Schaik op de Golfresidentie komen wonen. Het zijn actieve golfers die inmiddels al aan veel wedstrijden hebben meegedaan.

Natasja werkt in het onderwijs. Ze geeft les aan groep drie en vier. Sinds de verhuizing naar Dronten doet ze dat bij een school in Lelystad in een multiculturele wijk met vaak minderbedeelde ouders, die slecht Nederlands spreken. "Ik ben daarin gespecialiseerd. Ik heb bijvoorbeeld les gegeven op een taalschool voor kinderen die rechtsreeks uit Syrië kwamen en nog geen woord Nederlands spraken. Ik vind het ook prima om op een standaard school te werken, maar ik rol door mijn specialisme eigenlijk automatisch in deze sector van het onderwijs."

Asbakken

Natasja wilde als klein meisje al leerkracht worden. Of journalist. "Ik zag toen journalisten de hele wereld over reizen en dat wilde ik ook wel. Toen mijn dochter nog jong was, ben ik na een korte cursus bij een huis-aan-huisblad gaan werken, maar verder ben ik niet gekomen”. Op haar 35ste is ze de Pabo gaan doen en is ze voor de klas terecht gekomen. “Daarvoor heb ik bij het GAK, het Gemeenschappelijk Administratie Kantoor gewerkt. Nu heet dat het UVW. Mijn voornaamste taak was uitkeringen weigeren. Ja, moet ook gebeuren en ik vond het best wel leuk en uitdagend werk. Al moet ik erbij zeggen dat de agressie toen veel minder was dan nu”. “Toen ik begon hadden we gezellige tafeltjes met losse stoelen er omheen en asbakken, want je mocht toen nog overal roken. Als eerste gingen de asbakken weg, want die kreeg je naar je hoofd gegooid. Daarna werden de stoelen aan de grond vastgeschroefd en later ook de tafels. Uiteindelijk kregen we bewaking en loketten met glas ertussen."

Vakantiegevoel

Natasja is in 1967 in Utrecht geboren, waar ze tot haar achtste bleef wonen. Het gezin verhuisde naar Nieuwegein. Ze heeft geen broers of zussen. Haar man Robin ontmoette ze in de kroeg, waar ze als achttienjarige regelmatig te vinden was. Samen kregen een dochter, die inmiddels 26 is. Vanwege het golfen besloten ze om naar Dronten te verhuizen. "We hadden in Wijk bij Duurstede een prettig huis, maar net iets te ver van de golfbaan. Dat kostte eigenlijk te veel tijd. Dus verhuisden we naar Dronten met een golfbaan voor de deur."

Het goede leven speelt zich hier aan de Adriatische kust af
Natasja in de fullswinghouding op de schitterende Thracian Cliffs Golf & Beach baan in Bulgarije.

Zware dobber

Leren golfen was voor Natasja een zware dobber. "Ik heb er zeker twee jaar over gedaan voor ik een beetje normaal door de baan kon. We zijn met golfen begonnen omdat ik bang was in een gat te vallen. Ik volgde naast mijn volle werkweek een cursus, die me zeker twintig uur in de week kostte. Die had ik bijna voltooid en ik kreeg dus heel veel vrije tijd”. “We zochten eigenlijk al jaren naar een sport, die we samen zouden konden doen. Dat mislukte iedere keer omdat ik Robin nooit bij kon benen. Bijvoorbeeld squash. Ik was na afloop helemaal kapot en Robin had zoiets van: gaan we nou nog wat doen? Hetzelfde gold voor tennis en nog wat andere sporten. Golfen lukt wel samen. Maar ik ben echt bij nul begonnen. Ik heb nooit veel aan sport gedaan en al helemaal geen balsporten. Later heeft de pro tegen me gezegd dat hij dacht dat ik het nóóit zou leren. Maar het is toch gelukt."

Stralend

Dankzij die pro kregen ze een gedegen opleiding. "Naast de lessen organiseerde hij om de week leerwedstrijdjes over negen holes. Hij reed dan rond op een buggy en stelde vragen over de regels en na afloop kregen we te horen wat we allemaal verkeerd hadden gedaan. Na iedere wedstrijd vroeg hij stralend aan me: én? Nou, negen punten. Maar ik vond het echt wel leuk hoor. Ik had mijn eigen normen en er zat echt wel progressie in, al was die maar heel klein. Zo zijn we ook direct gewend geraakt aan het meedoen aan wedstrijden. Ik heb me inmiddels ook beschikbaar gesteld voor de weekeindcommissie. Ik dacht eerst nog, ach alleen af en toe wat kaarten invoeren, maar ik ben toch voor het hele pakket gegaan."

Intussen heeft Natasja haar eerste wedstrijd, de Stokkenbonus, georganiseerd. Natasja en Robin golfen bijna dagelijks en zijn gelijk ook lid bij de OGD geworden. Daarnaast reizen ze graag, waarbij golfen en lekker eten belangrijke ingrediënten zijn.

In hun nieuwe huis samen met Robin op de bank
Alle aandacht voor een schildpadje op de green.