“We hadden door de corona een beetje een valse start”

Pandemie verhindert snelle integratie

DOOR MAARTJE BERTELINK Lenie en Thijs Oppelaar zijn halverwege 2019 lid geworden van onze club, maar maakten dat seizoen nog af bij Dorhout Mees. Eigenlijk zijn ze hier pas in januari 2020 komen spelen. Het zijn fanatieke golfers, die vrijwel altijd aan wedstrijden meedoen. Helaas werd het door de coronabeperkingen een beetje een valse start.

Lenie en Thijs wonen nu dertien jaar in Dronten in de Landmatenbuurt. Golfen bij de GRD lag voor de hand. Maar dat werd hem niet. Thijs: "Het belangrijkste argument om dat niet te doen was toen, dat het lidmaatschap niet verlengd zou worden als alle speelrechten door de bewoners zelf zouden worden benut. Dat risico wilden we niet lopen. We zijn toen naar Dorhout Mees gegaan en hebben daar altijd met heel veel plezier gespeeld.Toen we wisten dat daar het golfen zou worden beëindigd, hebben we gebruik gemaakt van een aanbieding bij de GRD dat je dat jaar lid kon worden, maar dat het lidmaatschap pas het volgende jaar in rekening zou worden gebracht."

Een vergelijking tussen beide clubs kan niet uitblijven. Er is nogal wat kritiek op de GRD, al zijn ze zich er terdege van bewust dat de coronabeperkingen voor het spelen, de wedstrijden en het clubhuis daarbij zeker een rol hebben gespeeld. Lenie: "Ik doe aan zoveel mogelijk wedstrijden mee, maar ik mis hier de gezelligheid. Bijvoorbeeld het voor een wedstrijd met elkaar koffiedrinken, maar hier heeft iedereen al thuis koffie gedronken en komt vaak lopend naar het clubhuis. Dat was bij Dorhout Mees wel anders. Bovendien mag je de laatste tijd nog maar met zijn tweeën de baan in. We hebben nog nooit zo veel met elkaar gespeeld. Zo leer je ook al geen andere mensen kennen. "

Thuis in Dronten in de Landmatenbuurt

Tegen schenen geschopt

Thijs is officieel referee en maakt al deel uit van de Regel- en Handicapcommissie. "Als ik bij Dorhout Mees bijvoorbeeld zag, dat hindernispalen na het maaien verkeerd waren teruggezet, stapte ik naar de hoofdgreenkeeper en het werd opgelost. Dat lukt hier niet, want dan heb ik zowat iedereen tegen de schenen geschopt. Ook het onderhoud van de baan laat te wensen over. Die automatische maaier is prima, maar haalt de dikke sprieten niet weg. Dan zie ik, dat spelers die eruit trekken als hun bal er tegenaan ligt. Dat betekent twee strafslagen, want je verbetert de ligging van je bal, maar ik weet ook dat die sprieten niet op een fairway thuishoren. En al die klaver en paardenbloemen, die je tegenkomt. Is dat het maaibeleid van de VvE? Laat de VvE tegen de golfclub zeggen, dat die tot op zekere hoogte haar gang kan gaan. De samenwerking tussen de VvE en de golfclub is beroerd", vervolgt Thijs zijn betoog. "Ik denk: ga vooral zo door. Dan vertrekken je buitenleden weer. Een aantal mensen uit Lelystad is gelijk met ons gekomen, maar is alweer weg. Ze wilden een bijdrage leveren aan de club, maar liepen steeds tegen een muur op."

Thijs, een kritisch lid
Thijs en Lenie Oppelaar op een zonnige golfdag bij Dorhout Mees.

9 holes niet de moeite

Thijs golft al zeker twintig jaar. Hij ontmoette tijdens een zakelijke bijeenkomst een andere deelnemer. Er lag een 9-holesbaan bij het hotel. Die man golfde graag en vroeg Thijs om samen te gaan spelen. Maar Thijs had nog nooit een bal geslagen. Het werd dus een soort lesje in de eerste beginselen van deze mooie sport. En Thijs vond het leuk. Dus later echte lessen genomen en GVB gehaald. Maar door zijn drukke baan in het bankwezen kwam het er niet van om vaak te spelen. Toen zijn pensioengerechtigde leeftijd naderde, vond hij in het kader van er samen lekker op uit, dat Lenie het ook maar moest leren. "Nou”, herinnert ze zich, "ik was eigenlijk niet zo enthousiast over dat idee. Ik heb wel een keer een clinic gedaan en ben daarna gaan lessen." Pas bij Dorhout Mees zijn ze beiden vaak gaan spelen. Ook op onze baan lopen ze zeker drie keer in de week 18 holes, want 9 holes vinden ze eigenlijk niet de moeite waard. En als ze de baan niet op mogen met hun trolley dan gaan ze met een draagtas en dat voor begin zeventigers. En tot slot melden ze: "We zijn kritische leden, maar we zijn echt nog niet van plan om weer weg te gaan. We realiseren ons ook wel, dat er op iedere club wel wat is en dat door corona het overal anders dan anders is."