Nieuwe voorzitter wedstrijdcommissie Herman van Someren: ‘We willen de vrije golfers niet in de weg zitten’

DOOR MAARTJE BERTELINK In de algemene ledenvergadering van november 2020, die voor het eerst digitaal werd gehouden, is Herman van Someren tot bestuurslid gekozen. Dat betekende dat hij tegelijkertijd werd benoemd tot voorzitter van de wedstrijdcommissie. Herman nam daarmee het stokje over van Paul van der Hulst. Paul had de functie negen jaar had vervuld, wilde eigenlijk nog niet stoppen, maar moest reglementair aftreden.

Herman vindt het zijn belangrijkste opdracht om ervoor te zorgen, dat er ruimte is om wedstrijden te kunnen organiseren. Hij licht toe: "Er zijn veel golfers, die niet in wedstrijdverband willen spelen. Die willen we absoluut niet in de weg zitten. In het VvE-bestuur lijkt er weerstand te zijn tegen wedstrijdgolfers”. “Daar heerst de gedachte dat die de hele dag de baan bezet houden en bij de meeste wedstrijden is dat helemaal niet zo. Ook de vrije golfers kunnen altijd wel hun balletje slaan. Juist wedstrijden zijn voor het clubgevoel heel belangrijk.

Daardoor leer je andere mensen kennen en wordt het gezellig. Dat maakt het clubleven waardevol. Ook het samenzijn in het clubhuis is daarvoor belangrijk”. “We hebben nu veel buitenleden en die mensen moet je binden aan je club. Als dat niet gebeurt, zijn ze over een jaar weer weg. Bovendien zorgen zij voor extra inkomsten voor de VvE. Daarnaast is het clubhuis voor een groot deel afhankelijk van wedstrijdspelers. Wat zij aan omzet binnen brengen is gigantisch. En de vrije golfers? Ik durf te zeggen: vrijwel niets. Dus de VvE moet de wedstrijdgolfers juist omarmen vind ik."

Dynamisch geheel

Herman maakt direct duidelijk dat er voor het komende seizoen weinig zal veranderen. Op het moment van zijn aantreden was de wedstrijdkalender vrijwel klaar. "Ik ben er wel een voorstander van om wedstrijden, die al jaren hetzelfde zijn, eens tegen het licht te houden. Of stoppen of iets anders gaan doen. Daarom ben ik blij met de nieuwe commissieleden. Zij brengen ideeën en hun ervaringen in. Daar kunnen we wat mee. Ik vind dat het wedstrijdprogramma een dynamisch geheel moet zijn."

Twee kapiteins

Op de bewuste algemene ledenvergadering werd aangekondigd dat Paul van der Hulst een deel van zijn werkzaamheden zou blijven doen. Twee kapiteins op één schip? "Absoluut niet," weerlegt Herman die veronderstelling. "Paul had veel secundaire klussen op zich genomen tot de aanschaf van inkt voor de printers toe. Dat soort taken blijft hij gelukkig doen. En de komende periode kan ik een beroep doen op zijn ervaring. Dat helpt om wat gemakkelijker mijn weg te kunnen vinden. En om maar weer eens de gevleugelde uitspraak te hanteren: wedstrijdspelen is leuk."