Uitstel heropening van terras De Vier Seizoenen ook voor golfers nieuwe domper

DOOR HANS DE JONGH De boodschap van het kabinet van dinsdagavond dat de terrassen "vanwege de zorgelijke realiteit" toch niet al met Pasen opengaan betekende niet alleen een teleurstelling voor uitbater Mireille van der Velden maar ook voor spelers en wedstrijdleiders. Die zagen nieuwe kansen verloren gaan. De Mixed Fridaycommissie heeft haar openingswedstrijd van 16 april direct na de persconferentie van premier Rutte snel aangepast. "We gaan onze deelnemers niet teleurstellen", liet voorzitter Jan de Vries al weten. Vorige week was het een jaar geleden dat Nederland ‘dicht’ ging vanwege de pandemie en daarmee ook de golfbaan. “Onvoor- stelbaar dat we een jaar verder zijn en dat corona nog steeds een stempel drukt op de dagelijkse gang van zaken van iedereen”, schreef de NGF deze week aan haar leden.

De roep op de Golfresidentie om de heropening van De Vier Seizoenen wordt

intussen steeds luider. Mireille van der Velden, trappelt al maanden van ongeduld en wil nu eindelijk wel eens aan de slag en de ‘buitenwereld’ laten zien hoe zij het cubhuis annex café-restaurant wil bestieren.

De eerdere aankondiging van premier Rutte dat net voor de paasdagen het terras mogelijk wel open mag stemde haar hoopvol. Het uitbaten zou dan op enigerlei wijze kunnen beginnen. Mireille is er weken, zo niet maanden voor in touw geweest om dat doel te bereiken. "Dit is echt weer balen" verzuchtte ze na de laatste mededeling van de premier.

De baan zelf lijdt intussen nauwelijks onder de coronamaatregelen van de overheid. De meeste leden van de golfclub kunnen zich schikken in de verplichting om een speeltijd te reserveren. De wekenlange sluiting van de baan vanwege de barre weersomstandig-heden in januari en februari had méér impact op de zielenroerselen van menig golfer dan de beperkte speelmogelijkheden.

“De tijd dat we ons konden laven aan gelagen na gedane golfinspanning ligt lang achter ons maar zeker ook voor ons”, is de relativerende boodschap van een fervent golfer. En hoewel het opstarten van het sociale clubleven ook prioriteit heeft bij NGF wordt het na de laatste persconferentie van de premier wel duidelijk dat de ‘artiesteningang’ van De Vier Seizoenen nog wel even gesloten blijft.

Foto boven: Het clubhuis op z'n paasbest.

Webcam

De nieuw geïnstalleerde webcam - een initiatief van de golfclub - die vanaf het gebouw van De Vier Seizoenen een permanente blik op hole 1 mogelijk maakt onderging in die periode gelijk z'n vuurdoop. Dagelijks keken tientallen leden en wellicht ook ander volk vanuit een behaaglijk warme thuissituatie of een ver buitenland naar de wapperende banieren en het weidse beeld van de eerste hole waar de rood-wit geblokte ketting duidelijk maakte dat spelen vooralsnog niet werd toegestaan. De situatie werd er niet beter op toen de weergoden een strenge vorst in petto bleken te hebben evenals een hoeveelheid sneeuw die de afgelopen jaren niet meer was gevallen. VvE-commissaris Arie van der Graaf besloot de eerste lus van de baan zelfs om te laten toveren tot langlaufpiste om het ongemak van de coronacrisis voor liefhebbers van de wintersport ietwat te compenseren. Sleetje rijdende kinderen (en vaak ook hun ouders) was eveneens een beeld op de baan, dat menigeen niet meer kende. En op de singel bij hole 4 rijpte een ijsbaan waar in het weekeind werd geschaatst en waar de geur van braadworst opsteeg en zopie in allerhande varianten voorradig en genuttigd werd.

Zo zag, nauwelijks een maand geleden nog maar, de baan eruit. Rechts onder hole 18, daarnaast hole 1 en links hole 10. Midden achter slingeren de holes 11 en 12 door het sneeuwlandschap.

Een lagedrukgebied maakte weer snel een einde aan de illusie dat de Golfresidentie in een semipermanent wintersportoord was omgetoverd. Het was ook gedaan met de kortstondige mogelijkheid om gezellig een wandeling over de baan te maken. En hoewel de eerste wedstrijd die volgde werd gecanceld omdat de vorst de greens nog parten speelde, werd de baan relatief snel weer (deels) geopend en draaide het reserveringsprogramma overuren. Dat raakte kennelijk helemaal van slag. “Boeken is een drama”, verkondigden de ongeduldigen onder ons luidkeels. De NGF noteert intussen een zware tegenslag. Zij moet het slechte nieuws brengen dat de voorjaarscompetitie opnieuw wordt gecanceld.

Een dag eerder werd er nog van uit gegaan dat de competitie dit jaar wel gehouden kon worden. Nu werd – kennelijk onder druk van de clubbesturen - de kans dat de competitie door zou gaan “klein en waarschijnlijk zelfs nihil” genoemd. Verplaatsen naar een ander moment in het jaar bleek logistiek een onmogelijke opgave. De focus bij de NGF ligt daarna volledig op de transitie van het handicapsysteem. Het aloude systeem van de European Golf Association, het EGA, maakt plaats voor het World Handicap System, het WHS. De omzetting gebeurt bijna geruisloos al moet gezegd dat de voorbereidingen zeer gedegen waren. Iedere golfer, waar ook ter wereld, speelt nu op hetzelfde niveau.

Premier Rutte: Mooiere tijden liggen nog voor ons

Stijgend aantal

Intussen werd door het alsmaar stijgend aantal coronabesmettingen de illusie van een snelle heropening van de horeca van De Vier Seizoenen rap opnieuw de kop ingedrukt. Een nieuwe-ledenwedstrijd die voor 20 maart op de kalender stond, was al verplaatst naar het midden van april nadat premier Rutte er in zijn persconferentie van 23 februari geen onduidelijkheid over liet bestaan dat de horeca dan nog niet open kan. Ook aan die wedstrijd zal een andere datum moeten worden gekoppeld en dat zal, verwacht de wedstrijdcommissie althans, zeker niet eerder dan mei kunnen zijn. Voor Mireille van der Velden, die samen met zoon Michael gaat uitbaten, was dat ook de zoveelste teleurstelling. “Het was best weer balen”, gaf ze toe. Wie recent een bezoek aan De Vier Seizoenen heeft gebracht weet hoeveel inspanningen ze heeft gepleegd om van het clubhuis weer een ouderwets warm en gezellig verenigingshuis te maken. Het ziet er allemaal op z'n paasbest uit, maar verder uitstel van de opening van de terrassen betekent eveneens verder uitstel van de heropening van de horeca van De Vier Seizoenen.

Mireille van der Velden